Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Polskie mięso drobiowe pojedzie do Chin
hińscy inspektorzy odwiedzą we wrześniu 2015 roku kolejne zakłady drobiarskie w Polsce. Nasza weterynaria zabiega o otwarcie rynków Azji i Afryki Południowej dla naszej żywności - informuje "Rzeczpospolita".

Marek Pirsztuk, główny lekarza weterynarii mówi, że trwają prace nad otwarciem kolejnych rynków eksportowych dla produktów zwierzęcych i paszowych z Polski.


W najbliższym czasie polska Inspekcja Weterynaryjna będzie koncentrować się na krajach bałkańskich, Bliskim i Dalekim Wschodzie oraz Afryce Południowej. Do końca tego roku będzie prowadzić także intensywne rozmowy z Koreą Południową, Chinami i Japonią, które półtora roku temu zamknęły się przed naszą wieprzowiną ze względu na wykrycie u nas afrykańskiego pomory świń (ASF).


O szybkie efekty może być trudno, ale nie jest wykluczone, że już na przełomie 2015 i 2016 roku kolejne zakłady drobiarskie z Polski otrzymają zgodę na eksport do Chin. We wrześniu 2015 roku około dziesięć z nich odwiedzą chińscy inspektorzy. Jeżeli wszystkie dostaną zielone światło, to liczba polskich eksporterów drobiarskich do Chin niemal się podwoi.


Po wakacjach możliwe są w Polsce wizyty inspektorów z RPA i Izraela, a kraje z tych regionów zainteresowane są polskim mięsem wołowym, drobiem oraz mlekiem.


Czytaj więcej w "Rzeczpospolitej".


(Źródło: www.portalspozywczy.pl).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij