Dalszy spadek światowych cen przetworów mlecznychW ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 165,1 punktu i znajdywał się na najniższym poziomie od września 2009 roku. Indeks ten był o niemal 21 proc. niższy niż w analogicznym okresie 2014 roku, kiedy to plasował się na poziomie 208,3 punktu i o 0,9 proc. niższy niż w maju 2015 r. - informuje FAMMU/FAPA.Jest to już piętnasty spadek z rzędu w ujęciu miesięcznym, a ostatnio tak długa tendencja zniżkowa odnotowana była pod koniec lat ‘90. Spadek indeksu związany jest przede wszystkim z dużą dostępnością globalną większości towarów, które obejmuje. W ubiegłym miesiącu szczególnie dynamicznie spadły ceny mleka i przetworów mlecznych oraz ceny cukru, łagodniejsze zniżki odnotowano w przypadku cen mięs. Spadków tych nie zrekompensowały zwyżki cen zbóż i olejów roślinnych. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w czerwcu osiągnął pułap o 4,13% niższy w stosunku do jego poziomu z maja i wynosił 160,5 punktu, co wyraźnie sugeruje powrót na trend spadkowy.
Najbardziej dynamicznie spadły ceny pełnotłustego i odtłuszczonego mleka, zniżkowały również ceny masła i serów. Powrót spadkowej tendencji jest odzwierciedla szczyt sezonowej produkcji w północnej Europie, w tym początek nowego sezonu mleczarskiego w unii Europejskiej (kwiecień/marzec), który jest pierwszym od 1984 roku bez kwot mlecznych. Taka sytuacja wpływa na oczekiwania obfitych dostaw eksportowych. Ponadto spadki napędzają dodatkowo niepewność co do popytu z Chin na artykuły mleczarskie oraz trwający zakaz przywozu wyrobów mlecznych do Rosji m.in. z UE i USA. Na zniżki cen w dalszym ciągu wpływ wywierają także duże zapasy przetworów mlecznych w Nowej Zelandii.
Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w szóstym miesiącu 2015 roku na poziomie o 32,1% niższym niż w analogicznym okresie 2014 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze 6 miesięcy 2015 r. osiągnęła poziom 173,48 punktu i była o 32,34% niższa niż w analogicznym okresie 2014 roku. 6,6% zniżka cen cukru, jest efektem przewidywanej wyższej niż oczekiwano produkcji w Indiach (główny światowy konsument) i Tajlandii. Spadki cen ponadto napędzają lepsze perspektywy produkcji w Brazylii (największy na świecie producent i eksporter cukru). Wygląda na to, że wczesne oznaki ewentualnego globalnego niedoboru produkcji w sezonie 2015/16, po pięciu kolejnych latach nadwyżek, nie były wystarczające, aby złagodzić presję na spadek notowań cukru.
1,3% zwyżka cen olejów roślinnych nastąpiła na skutek zwyżek cen oleju palmowego i sojowego. Olej palmowy podrożał w związku ze zwiększonym popytem importowym (głównie z Chin i Indii) oraz obawami o negatywny wpływ anomalii pogodowej El Niño na produkcję w Azji Południowo- Wschodniej. Ceny oleju sojowego wzrosły natomiast na skutek perspektyw niższej produkcji w USA. Zwyżkowały również ceny oleju rzepakowego, w związku z niekorzystnymi warunkami pogodowymi w głównych regionach produkcji. 1,5% wzrost indeksu cen zbóż (pierwszy od grudnia 2014 r.) związany był głównie ze zwyżkami cen pszenicy i zbóż gruboziarnistych. Za minimalną, 0,6% zniżkę indeksu cen mięs odpowiedzialne były głównie spadki cen wołowiny i mięsa owczego, podczas gdy ceny wieprzowiny wzrosły, a w przypadku cen drobiu było stabilnie. Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów roślinnych oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP oraz serów. Ostatnie zmiany jakie miały miejsce w technologii obliczania tego indeksu wykluczyły z niego ceny kazeiny z powodu braku wiarygodnych danych. Został rozszerzony natomiast zasięg geograficzny indeksu – przez dodanie nowych notowań cen masła, OMP i PMP.
(Źródło: FAMMU/FAPA).
pełna lista aktualności
|