KE podjęła działania w sprawie przetwarzania przetworów mleczarskichKomisja Europejska wszczęła postępowanie po otrzymaniu skargi od przedstawicieli części włoskiego przemysłu mleczarskiego na zakaz i karanie za wykorzystywanie niektórych produktów jak mleko skondensowane i mleko w proszku do wytwarzania określonych produktów mleczarskich - informuje FAMMU/FAPA.Pierwszym działaniem podjętym w maju 2015 r. było wezwanie władz włoskich do usunięcia tych uchybień. Toczące się śledztwo nie jest związane z jakością produktów mleczarskich, ale dotyczy przepisów mówiących o jednolitym rynku unijnym.
Ochrona jakości produktów rolnych i środków spożywczych jest jednym z priorytetów Unii Europejskiej i jest to sposób na ochronę dziedzictwa kulturowego Europy.
Wszystkie produkty włoskie chronione w ramach unijnych programów jakości (CHOG, PDO, GTS), wśród nich sery, jak mozzarella, gorgonzola, parmigiano reggiano i provolone, są objęte szczególnymi przepisami dotyczącymi ich wytwarzania.
(Źródło: FAMMU/FAPA).
pełna lista aktualności
|