Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
KE podjęła działania w sprawie przetwarzania przetworów mleczarskich
Komisja Europejska wszczęła postępowanie po otrzymaniu skargi od przedstawicieli części włoskiego przemysłu mleczarskiego na zakaz i karanie za wykorzystywanie niektórych produktów jak mleko skondensowane i mleko w proszku do wytwarzania określonych produktów mleczarskich - informuje FAMMU/FAPA.

Pierwszym działaniem podjętym w maju 2015 r. było wezwanie władz włoskich do usunięcia tych uchybień. Toczące się śledztwo nie jest związane z jakością produktów mleczarskich, ale dotyczy przepisów mówiących o jednolitym rynku unijnym.


Ochrona jakości produktów rolnych i środków spożywczych jest jednym z priorytetów Unii Europejskiej i jest to sposób na ochronę dziedzictwa kulturowego Europy.


Wszystkie produkty włoskie chronione w ramach unijnych programów jakości (CHOG, PDO, GTS), wśród nich sery, jak mozzarella, gorgonzola, parmigiano reggiano i provolone, są objęte szczególnymi przepisami dotyczącymi ich wytwarzania. 


(Źródło: FAMMU/FAPA).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij