Warsztaty szkoleniowe PFPŻ "Nowe przepisy dotyczące stosowania dodatków w żywności” - kolejna edycja już w styczniuW związku z dużym zainteresowaniem producentów żywności tematem stosowania dodatków do żywności, Stowarzyszenie "Polska Federacja Producentów Żywności" zorganizuje kolejną edycję warsztatów szkoleniowych. Szczegółowe informacje już wkrótce na stronie PFPŻ!Organizowane przez PFPŻ warsztaty szkoleniowe dotyczą praktycznego podejścia do nowych przepisów z zakresu aromatów, substancji dodatkowych (w tym barwników), enzymów zawartych w przyjętym w lipcu br. przez Parlament Europejski pakiecie legislacyjnym. .
Pakiet ujednolica i zmienia dotychczasowe wymagania wspólnotowe związane ze stosowaniem substancji dodatkowych, aromatów i enzymów oraz upraszcza i ustanawia jednolitą procedurę udzielania zezwoleń na ich stosowanie na rynku europejskim. Z tego względu dokładne informacje o zmianach prawnych są niezmiernie istotne dla producentów żywności.
W trakcie warsztatów uczestnicy będą mogli zapoznać się ze zmianami, do których musi dostosować się przemysł spożywczy, zarówno w aspekcie podawania informacji na opakowaniach jak i w zakresie stosowania konkretnych dodatków, uwzględniając ustanowione okresy przejściowe.
Warsztaty poprowadzi Pani Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, która jest krajowym ekspertem z zakresu dodatków do żywności.
Szczegółowe informacje odnośnie terminu kolejnej edycji warsztatów już wkrótce.
pełna lista aktualności
|