Ochratoksyna A w przyprawach Capsicum spp. - podwyższony najwyższy dopuszczalny poziomW dniu dzisiejszym zostało opublikowane Rozporządzenie Komisji (UE) 2015/1137 z dnia 13 lipca 2015 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w przyprawach Capsicum spp.
Przepis ten podwyższa najwyższy dopuszczalny poziom
ochratoksyny A w Capsicum spp. (jego suszone owoce, całe lub mielone, w
tym papryka chili, mielone chili, pieprz kajeński i papryka) do 20 μg/kg ze
wsteczna datą obowiązywania tzn. od 1 stycznia 2015 r.
Zgodnie z wcześniejszym uregulowaniem, dla ww. przypraw
poziom ten od 1 stycznia 2015 r. miał wynosić maksymalnie 15 μg/kg.
Przyprawy Capsicum spp., w przypadku których nie są
spełnione najwyższe dopuszczalne poziomy ochratoksyny A zgodnie z pkt 2.2.11
załącznika do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006, zmienionego niniejszym
rozporządzeniem, które zgodnie z prawem wprowadzono do obrotu przed dniem 1
stycznia 2015 r., mogą pozostawać w obrocie po tej dacie do upływu ich daty
minimalnej trwałości lub przydatności do spożycia.
Źródło: PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|