Europejscy producenci margaryn nie potrzebowali regulacji do przeprowadzenia skutecznej reformulacjiPFPŻ ZP stoi na stanowisku, że głównym celem działań powinno być obniżenie poziomu izomerów trans w produktach spożywczych, a nie wprowadzanie zakazu stosowania składników uzyskanych za pośrednictwem specjalnego procesu produkcyjnego.Amerykańska
Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) cofnęła ostatnio status „GRAS” (Generally
Recognized As Safe - ogólnie uznane za bezpieczne) dla częściowo uwodornionych
olejów, argumentując, że są one źródłem izomerów trans nienasyconych kwasów
tłuszczowych.
Polska
Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców stoi na stanowisku, że
głównym celem działań powinno być obniżenie poziomu izomerów trans w produktach
spożywczych, a nie wprowadzanie zakazu stosowania składników uzyskanych za
pośrednictwem specjalnego procesu produkcyjnego. W szczególności, że spożycie tłuszczów trans w Polsce szacowane
w połowie lat 90. na 14 g/osobę/dzień obniżyło się już do poziomu 2
g/osobę/dzień.[1]
Efekt
ten osiągnięto dzięki wysiłkom podjętym przez branżę spożywczą. Producenci
margaryn zrzeszeni w IMACE - Europejskim Stowarzyszeniu Producentów
Margaryn nie czekając na ustawową regulację dobrowolnie przeprowadzili
skuteczną reformulację swoich produktów i ograniczyli stosowanie częściowo
uwodornionych olejów.
Przeciętna zawartość
izomerów trans w margarynach konsumenckich dzięki temu nie przekracza zazwyczaj
poziomu 1% wszystkich kwasów tłuszczowych [1], [2].
Polska Federacja Producentów Żywności
Związek Pracodawców zauważając po raz kolejny skuteczność samoregulacji
opowiada się za pozostawieniem większej elastyczność dla przemysłu na
dostosowanie się do pewnych aspektów technicznych niż za wprowadzaniem
dodatkowych rozwiązań prawnych.
[1] Odpowiedź podsekretarza stanu w Ministerstwie Zdrowia - z upoważnienia
ministra - na interpelację nr 27814 w sprawie nadmiernej konsumpcji tłuszczów
trans w Polsce. Apelujemy o rozważne wykorzystywanie danych przedstawianych w
badaniach naukowych i ich przeliczanie na cały skład (gotowego) produktu.
Jedynie przedstawianie konsumentom takich, prawidłowych interpretacji nie
będzie wprowadzać ich w błąd i zapewni możliwość podejmowania decyzji opartych
na faktach http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/InterpelacjaTresc.xsp?key=51A453D2
pełna lista aktualności
|