Wzrostowa tendencja spożycia drobiu będzie kontynuowanaPrognozy dotyczące konsumpcji drobiu w 2015 r. brzmią dla producentów optymistycznie - wzrostowa tendencja spożycia będzie kontynuowana - czytamy w na www.farmer.pl.Według danych Głównego Urzędu
Statystycznego w 2013 roku konsumpcja mięsa drobiowego wynosiła 26,5 kg na
osobę i była o 0,4 kg wyższa niż w roku poprzednim (wzrost o 1.5 proc.). Według
szacunków w 2014 roku spożycie wzrosło do 27,5 kg na osobę w stosunku do roku
poprzedniego (o 3,8 proc.). Bilansowe spożycie w 2015 roku może wynieść nawet
28 kg na konsumenta (wzrost o 1,8 proc.), przy czym wzrostowi może także ulec
konsumpcja wieprzowiny i wołowiny.
Skąd takie spożycie?
Wzrastająca konsumpcja drobiu
będzie wynikiem ożywionego zapotrzebowania na „ ptasie” mięso i wędliny, ale
także na dania gotowe z udziałem drobiu i usługi gastronomiczne. Niższe niż
przed rokiem ceny detaliczne mięsa drobiowego i poprawa sytuacji materialnej
ludności wpłynęły na wzrost zapotrzebowania, odnotowany w pierwszej połowie
bieżącego roku (Analizy Rynkowe, Rynek Drobiu, nr 47).
Co z cenami?
W marcu 2015 za mięso drobiowe
płaciliśmy o 5,7 proc. mniej niż w analogicznym miesiącu roku ubiegłego:
potaniały porcje rosołowe, kurczęta patroszone świeże, wątroby drobiowe, filety
z kurzej piersi, a także udźce z indyka, wzrosły ceny filetów z piersi
indyczych, parówek drobiowych i pasztetów.
Rok 2015 przyniesie przewidywany
delikatny wzrost cen drobiu. Na tendencję tą wpływa wzrost popytu spowodowany
wzrostem krajowego spożycia i większym eksportem. Tempo wzrostu będzie
wyhamowywane przez zwiększoną produkcję krajową, ale także przez popyt krajowy
na mięso wieprzowe i wołowe. Zgodnie z przewidywaniami w ostatnim miesiącu
bieżącego roku ceny detaliczne mięsa drobiowego mogą być o 1,5 do 2 proc.
wyższe niż w grudniu roku 2014 (Analizy Rynkowe, Rynek Drobiu, nr 47).
Źródło: Farmer.pl
pełna lista aktualności
|