Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Monitorowanie obecności alkaloidów tropanowych w żywności
W dniu 23 czerwca br. w Dzienniku Urzędowym UE L 157 zostało opublikowane Zalecenie Komisji (UE) 2015/976 z dnia 19 czerwca 2015 r. w sprawie monitorowania obecności alkaloidów tropanowych w żywności.

Zalecenie skierowane jest do państw członkowskich - dotyczy badania obecności alkaloidów tropanowych, co najmniej atropiny i skopolaminy, m.in. w następujących produktach:

 

  • zbożach i produktach pochodnych zbóż, w szczególności (w następującej kolejności) w:

- gryce, sorgo, prosie, kukurydzy oraz mące gryczanej, z sorgo, z prosa i kukurydzianej,

- żywności na bazie zbóż przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci,

- śniadaniowych przetworach zbożowych,

- produktach przemiału ziarna,

- ziarnach przeznaczonych do spożycia przez ludzi,

  • produktach bezglutenowych,
  • suplementach diety, herbatach i naparach ziołowych,
  • warzywach strączkowych (bez strąków), nasionach roślin strączkowych, nasionach oleistych i produktach pochodnych.

 

Państwa członkowskie mają regularnie przekazywać wyniki badań do urzędu EFSA, najpóźniej do października 2016 r. Celem monitoringu jest zebranie danych o występowaniu alkaloidów tropanowych w żywności, do ewentualnego podjęcia dalszych uregulowań prawnych.

 

Źródło: PFPŻ ZP

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij