Akademia PFPŻ ZP - jakość i bezpieczeństwo żywności, 10-11.06.2015 r.Relacja z „Akademii PFPŻ ZP - jakość i bezpieczeństwo żywności", która odbyła się w dniach 10-11 czerwca 2015 r.W dniach 10 - 11
czerwca 2015. w Józefowie/ k Warszawy odbyła się dwudniowa „Akademia PFPŻ ZP -
jakość i bezpieczeństwo żywności” zorganizowana przez Polską Federację
Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik prawa żywnościowego
„Food-Lex”, podczas której została przekazana zróżnicowana specjalistyczna
wiedza w kwestiach legislacyjnych oraz praktycznego postępowania. Konferencja
szkoleniowa dotyczyła kluczowych kwestii z zakresu bezpieczeństwa i jakości
żywności, a wzięło w niej udział ponad trzydziestu przedstawicieli przemysłu
spożywczego.
Akademię
otworzył Jacek Czarnecki, wiceprezes PFPŻ ZP i przewodniczący Komisji ds.
legislacji i bezpieczeństwa żywności.
Część
merytoryczną rozpoczęła Dorota Kozłowska - dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP, która
omówiła konsekwencje
dla przemysłu wynikające z przeprowadzania urzędowych kontroli żywności. W
swojej prezentacji przedstawiła m.in. system wczesnego ostrzegania o
niebezpiecznej żywności i paszach RASFF, system kontroli i powiadamiania o
przemieszczeniach zwierząt żywych i niektórych produktów pochodzenia
zwierzęcego TRACES (TRAde Control and Expert System), system informacji o
żywności ekologicznej OFIS, a także poinformowała o unijnych pracach
dotyczących systemu ostrzegania o oszustwach żywnościowych, czyli o systemie
AAC.
Następnie Robert
Motyka, przedstawiciel Idea Money S.A. omówił „Zarządzanie płynnością finansową w
branży spożywczej”. W swoim wystąpieniu zaznaczył korzyści wynikające ze
stosowania produktów IdeaMoney, w tym faktoringu wierzytelnościowego oraz
dłużnego.
Natomiast aktualne
dyskusje i prace legislacyjne na poziomie Komisji Europejskiej, w tym najważniejsze
zanieczyszczenia rolnicze i wynikające z nich problemy na rynku spożywczym
omówił dr Jacek Postupolski z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego –
Państwowego Zakładu Higieny. Wśród szczegółowo scharakteryzowanych czynników
zagrożenia znalazły się m.in. alkaloidy tropanowe, alkaloidy opium oraz
alkaloidy sporyszu.
O
bezpieczeństwie stosowania dodatków do żywności mówiła Joanna Gajda-Wyrębek z
Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny. W swoim
wystąpieniu przedstawiła prace EFSA w zakresie przeglądu bezpieczeństwa
dodatków do żywności (opublikowane opinie, wnioski i zalecenia, harmonogram
prac) jak również aktualne prace legislacyjne na poziomie UE w obszarze
dodatków do żywności.
Kolejną
prezentację pt. "Zmiany
przepisów z zakresu żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego" przedstawiła prof. Katarzyna
Stoś z Instytutu Żywności i Żywienia. Omówiła nową kategoryzację żywności do specjalnych celów żywieniowych.
Ponadto przekazała informacje nt. aktualnych prac nad rozporządzeniami Komisji
Europejskiej dotyczącymi wymagań dla poszczególnych kategorii tej żywności, a
także przewidywane okresy przejściowe.
Ostatni wykład
pierwszego dnia Akademii poświęcony był orzecznictwu z zakresu bezpieczeństwa i jakości żywności.
Marlena Żarnecka z Kancelarii
Dentons omówiła orzecznictwo krajowe i ostatnie orzecznictwo Trybunału
Sprawiedliwości Unii Europejskiej w kontekście bezpieczeństwa środków spożywczych,
a także odpowiedzialność podmiotu działającego na rynku spożywczym w zakresie jakości żywności.
Drugi dzień
Akademii tematem „Jak
optymalnie przygotować się do audytu certyfikacyjnego – kilka rad doświadczonego
audytora” otworzyli Jacek Łasek i Jacek Markiewicz z Bureau Veritas Polska Sp.
z o.o. Uczestnicy spotkania uzyskali w trakcie wykładu informację
zarówno nt. postawy/zachowania
audytowanych jakie cenione są przez doświadczonych audytorów, jak i
możliwości śledzenia
nadchodzących zmian w standardach dotyczących jakości i bezpieczeństwa
żywności.
Następnie Dorota
Balińska-Hajduk, dyrektor Biura Kontroli Jakości IJHARS w swojej prezentacji
omówiła zadania i kompetencje Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów
Rolno-Spożywczych, ze szczególnym uwzględnieniem nadzoru IJHARS nad
poszczególnymi rynkami. W trakcie wykładu została omówiona struktura IJHARS i
współpraca z innymi instytucjami, jak również nowe zadania i kompetencje IJHARS
wynikające ze zmiany ustawy o jakości
handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Beata Przygoda z
Instytutu Żywności i Żywienia przedstawiła kolejną prezentację „Wartość odżywcza
produktów spożywczych”. Uczestnicy Akademii zapoznali się z zasadami obliczania
wartości odżywczej żywności zależnie od rodzaju/konsystencji i składu żywności.
Ponadto, w trakcie wystąpienia został przedstawiony przewodnik Komisji
Europejskiej o tolerancjach deklarowanych składników odżywczych oraz
interpretacje Komisji Europejskiej dotyczące wartości odżywczej żywności.
Następnie Dorota
Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP poinformowała o aktualnych pracach
Komisji Europejskiej w zakresie znakowanie produktów wynikających z
rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011.
Prezentację
„Mikrobiologia przyszłości –wyznaczanie trwałości produktów na podstawie badań obciążeniowych
z szacowaniem współczynnika wzrostu" omówiła Małgorzata Stachowiak z J.S. Hamilton
Poland S.A. Uczestnikom Akademii zostały zaprezentowane przykładowe wyniki wraz
z ich poprawną interpretacją oraz informacjami, jaki zawierane są w raportach.
Zanieczyszczenia
przemysłowe żywności przedstawił następnie Andrzej Starski z Zakładu Bezpieczeństwa
Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu
Higieny. W prezentacji zostały przedstawione m.in. aktualne dyskusje i prace
legislacyjne na poziomie Komisji Europejskiej oraz najważniejsze
zanieczyszczenia przemysłowe żywności.
Ostatnim
wystąpieniem, które zamknęło spotkanie było wystąpienie Marzeny Pawlickiej z Narodowego Instytutu
Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny. Uczestnicy Akademii mieli
okazję zapoznać się z materiałami
aktywnymi i inteligentnymi oraz ich zastosowaniem do pakowania żywności.
Ponadto podczas wykładu zostały omówione przepisy i wytyczne Unii Europejskiej z tego zakresu.
Akademię PFPŻ ZP
prowadziła Dorota Kozłowska – dyrektor ds. legislacji Polskiej Federacji Producentów
Żywności Związku Pracodawców.
Partnerzy
Strategiczni PFPZ ZP:
- Kancelaria
DENTONS
- J.S. Hamilton Poland S.A.
Patroni
Akademii PFPZ ZP:
- Krajowa
Rada Drobiarska Izba Gospodarcza
- Stowarzyszenie
Krajowa Unia Producentów Soków
- Stowarzyszenie
Rzeźników i Wędliniarzy RP
- Związek
Polskich Przetwórców Mleka
- Związek
Polskie Mięso
- Unia
Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
- System
Gwarantowanej Jakości Żywności „QAFP”
Partnerzy
Akademii PFPZ ZP:
- Idea
Money S.A.
- Bureau Veritas Polska Sp. z o. o.
- Laboratorium
Usługowo – Badawcze BIOCHEMIK Sp. z o.o.
Patroni
medialni PFPZ ZP:
- „Food-Lex”
- Gospodarka
Mięsna
- Mistrz
Branży
- Polskie
Mięso
- Portal
www.pfpz.pl
- Nowy
Przegląd Mleczarski
- Przegląd
Mleczarski
- Przemysł
Spożywczy
Galeria zdjęć:
| Jacek Czarnecki, Przewodniczący Komisji ds. Legislacji PFPŻ ZP |
| | Dorota Kozłowska, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców |
| | Robert Motyka, Idea Money S.A. |
| | Dr Jacek Postupolski, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny |
| | Joanna Gajda-Wyrębek, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny |
|
| Dr prof. nadzw. Katarzyna Stoś, Instytut Żywności i Żywienia |
| | Marlena Żarnecka, Dentons |
| | Jacek Łasak, Bureau Veritas Polska Sp. z o.o. |
| | Jacek Markiewicz, Bureau Veritas Polska Sp. z o.o. |
| | Dorota Balińska - Hajduk, Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych |
|
| Beata Przygoda, Instytut Żywności i Żywienia |
| | Małgorzata Stachowiak, J.S. Hamilton Poland S,A. |
| | Andrzej Starski, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny |
| | Marzena Pawlicka, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny |
| | Monika Jonczak, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców |
|
| Uczestnicy Akademii PFPŻ ZP |
| | Uczestnicy Akademii PFPŻ ZP |
| | Uczestnicy Akademii PFPŻ ZP |
| | Uczestnicy Akademii PFPŻ ZP |
| | Partner Akademii PFPZ ZP - |
|
| Partner Akademii PFPZ ZP |
| | | | |