Rośnie sprzedaż mięsa kosztem jego przetworów i wędlinPolacy wzorem europejskich konsumentów spożywają coraz więcej mięsa kosztem jego przetworów i wędlin.Powoli
przekonują się także do kupowania mięsa paczkowanego. Na rynku jest coraz
więcej tego typu produktów, dopasowanych do potrzeb konsumenta, np. dania
do szybkiego przygotowania czy w mniejszych porcjach.
Polacy wciąż jedzą najwięcej
wędlin spośród wszystkich mieszkańców Europy. Z danych Instytutu Ekonomiki
Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej spożycie wędlin wynosi ok 40 proc.
spożywanego mięsa, ale z roku na rok maleje. Obecnie preferencje kulinarne
Polaków kierują się w stronę mięsa, a nie przetworów mięsnych. Podobne
tendencje występują także w innych krajach europejskich. - Polska jeszcze do
niedawna była pozytywnym przykładem kraju, w którym konsumuje się bardzo dużo
wędlin. Wynikało to z tradycji produkcji i dobrej jakości wędlin. Polacy byli
przyzwyczajeni do konsumpcji dobrych, tradycyjnych i jakościowych wędlin, z
czego Polska słynie w całej Europie. Ten trend się w tej chwili odwraca na
korzyść mięsa - mówi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.
Według GUS spożycie mięsa surowego w ubiegłym roku wzrosło o 1,4 proc
Ekspert podkreśla, że zmieniające się kulinarne preferencje Polaków odbiją się
na obrotach firm z branży mięsnej. Segment wędlin jest bowiem segmentem
droższych produktów niż segment samego mięsa. Wymusza to też zmiany w kierunku
rozwoju branży. Polacy coraz chętniej sięgają po mięso paczkowane, mimo że
jeszcze do niedawna nie byli do niego przekonani. Z danych firmy Drosed wynika,
że konsumenci bardzo często postrzegają bowiem zapakowane mięso jako produkt
pełen konserwantów, a więc szkodzący zdrowiu. Eksperci przekonują jednak, że
opakowanie daje większe możliwości prześledzenia drogi od hodowcy do sklepu, a
co za tym idzie - większą kontrolę nad tym procesem. Najszybciej rośnie
sprzedaż paczkowanego drobiu. - W tym też kierunku będzie pewnie inwestowała
branża, czyli w kierunku innowacyjności, dopasowania produktu do potrzeb
konsumenta, zarówno pod względem jakościowym czy smakowym, jak i pod względem
samego opakowania produktu. Czyli produktu, kory będzie można szybko
przygotować jako danie główne, lub produktu, który będzie odpowiedniej
wielkości - mówi Witold Choiński.
Więcej w: Gazeta Finansowa
pełna lista aktualności
|