Brak równowagi na rynku mlekaNa rynku globalnym utrzymują się spadkowe tendencje cen większości przetworów mleczarskich. Nadal podstawowym czynnikiem mającym wpływ na koniunkturę w branży jest brak równowagi popytowo-podażowej - oceniają eksperci Banku Gospodarki Żywnościowej.Po stronie konsumpcji, Chiny - największy
światowy importer artkułów mlecznych - w bieżącym roku znacząco zmniejszyły
wolumen dokonywanych zakupów - w I kwartale br. spadek ten sięgał 50
proc. w przypadku pełnego mleka w proszku (PMP), 46 proc. dla masła, oraz 10
proc. w odniesieniu do serwatki w proszku. Mniej na rynku światowym kupuje
także Rosja, ze względu na nałożone embargo oraz trudną sytuację gospodarczą.
Dane za pierwsze dwa miesiące 2015 roku wskazują na ponad 60-procentową obniżkę
importu serów, 46-procentową masła oraz 8-procentową odtłuszczonego mleka w
proszku (OMP).
Na rynku masła sytuację ratowały
Stany Zjednoczone i Meksyk, które w I kwartale br. zaimportowały odpowiednio o
240 proc. i 166 proc. więcej tego produktu niż przed rokiem. Na rynku serów
aktywne pozostają USA, Japonia i Korea Południowa, zaś OMP - Meksyk i kraje
Azji Południowo-Wschodniej - Malezja, Tajlandia i Singapur.
Po stronie produkcji spadki
notowane są w Unii Europejskiej, gdzie w marcu skup mleka ukształtował się na
poziomie o 1,9 proc. niższym w relacji rocznej. W całym I kwartale wyniósł on
36012,1 tys. t, tj. był o 1,3 proc. niższy niż w analogicznym okresie przed
rokiem. W Nowej Zelandii w marcu br. wyprodukowano o 0,9 proc. mniej mleka w
relacji rocznej, choć nadal dla pierwszych dziesięciu miesięcy bieżącego sezonu
(czerwiec 2014-marzec 2015) produkcja przekracza o 2,2 proc. poziom
ubiegłoroczny.
Z kolei w Australii w kwietniu
produkcja była o 2,9 proc. wyższa w relacji rocznej, zaś w USA o 1,7 proc.
Niemniej USDA (Amerykański Departament ds. Rolnictwa) obniżył prognozy wzrostu
produkcji na cały 2015 rok - z 1,9 proc. do 1,3 proc.
Podsumowując, w bieżącym roku
wyraźnie wyhamowują wzrostowe tendencje w produkcji, widać ożywienie po stronie
konsumpcji artykułów mleczarskich, nadal jednak przyrost po stronie popytu jest
zbyt mały żeby zrównoważyć nagromadzone nadwyżki produkcji.
Źródło: BGŻ, Portalspożywczy.pl
pełna lista aktualności
|