Polska żywność podbija WłochyWłochy są jednym z największych odbiorców polskiej żywności. W ubiegłym roku wartość eksportu krajowych artykułów rolno-spożywczych wzrosła o 8,2 proc., zaś w ciągu pierwszych trzech miesięcy br. wzrost wyniósł aż 23 proc.To oznacza, że rok 2015 może być
rekordowy w wymianie handlowej (w przypadku produktów spożywczych) między
Polską a Włochami. Włosi kupują od nas głównie mięso wołowe i wieprzowe,
papierosy, sery, ryby wędzone oraz jaja z drobiu.
Według wstępnych danych za 2014
rok, Włochy były na piątym miejscu wśród największych odbiorców towarów
rolno-spożywczych z Polski. Na włoski rynek sprzedano towary rolno-spożywcze o
wartości 1 153 mln euro, co oznaczało w porównaniu do 2013 roku wzrost o 8,2
proc. Udział eksportu do Włoch w strukturze eksportu rolno-spożywczego ogółem
był na poziomie 5,4 proc.
W okresie I-III 2015roku,
wartość sprzedaży do Włoch wyniosła 325 mln euro i w porównaniu do
analogicznego okresu 2014 roku (265 mln euro) był to wzrost aż o 23 proc. Na
taki wzrost wpłynął znaczący wzrost sprzedaży papierosów.
Z Polski na rynek włoski
trafiały najczęściej: mięso wołowe i wieprzowe, papierosy, sery, ryby wędzone
oraz jaja z drobiu. Wymienione towary stanowiły w 2014 roku około 60 proc.
wartości wszystkich towarów rolno-spożywczych sprzedanych do Włoch.
W 2014 roku z Włoch sprowadzono
do Polski towary o wartości około 579 mln euro. Oznaczało to w porównaniu do
2013 roku wzrost o 1,4 proc. W 2014 roku udział importu z Włoch w wartości
importu rolno-spożywczego ogółem był na poziomie 3,9 proc., co oznaczało siódme
miejsce wśród najważniejszych dostawców tej grupy towarów do Polski.
W okresie I-III 2015 roku,
wartość importu z Włoch wyniosła 143 mln euro, co stanowiło wzrost o 3 proc. w
porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku.
Z Włoch sprowadzano do Polski
głównie: świeże winogrona, wino ze świeżych winogron, czekoladę i wyroby
zawierające kakao, makarony, syropy cukrowe, sery, wyroby piekarnicze (m.in.
herbatniki i wafle) przetworzone pomidory, oliwę oraz tytoń nieprzetworzony.
Wymienione towary stanowiły około 50 proc. wartości importu towarów
rolno-spożywczych sprowadzonych do Polski z Włoch.
Od czasu wstąpienia do Unii
Europejskiej, Polska notuje dodatnie saldo w obrotach towarami
rolno-spożywczymi z Włochami. W 2004 roku saldo wyniosło plus 50 mln euro, w
2010 roku było to już plus 273 mln euro, w 2012 roku plus 322 mln euro, zaś w
2014 roku osiągnęło poziom plus 573 mln euro. W okresie I-III 2015 saldo
wyniosło plus 182 mln euro i było aż o 45 proc. wyższe niż w tym samym okresie
ubiegłego roku.
Źródło: Portalspożywczy.pl
pełna lista aktualności
|