Reformulacja daje efektyProducenci margaryn zrzeszeni w IMACE - Europejskim Stowarzyszeniu Producentów Margaryn przeprowadzili skuteczną reformulację swoich produktów.Instytucje z zakresu żywienia i
zdrowia zarówno na poziomie europejskim, jak i światowym wzywają do podjęcia
działań na rzecz poprawy jakości zdrowotnej żywności. WHO w Globalnej Strategii
w zakresie Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia, Komisja Europejska oraz
rządy wielu krajów, w tym także Polski, apelują do producentów żywności o
ograniczanie zawartości w produkowanych wyrobach składników takich jak m.in.:
nasycone kwasy tłuszczowe czy izomery trans kwasów tłuszczowych.
Producenci margaryn zrzeszeni w
IMACE odpowiadając na te wezwania przeprowadzili skuteczną reformulację swoich
produktów. Wyniki ostatniego rocznego badania w zakresie zawartości
izomerów trans kwasów tłuszczowych (TFA) w margarynach przemysłowych[i] wskazują, że: - 92,6% margaryn spełnia zalecenia IMACE w sprawie maksymalnego 2%
poziomu TFA (na bazie tłuszczu),
- średni poziom TFA (na
bazie tłuszczu) został zmniejszony z 7,1% w 2004 roku do 1,3% w 2014 roku.
Ponadto, redukcja TFA została
osiągnięta z uwzględnieniem rekomendacji zachowania zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (SAFA) na
poziomie tak niskim jak to możliwe. Całkowita średnia zawartość TFA i SAFA (na
bazie tłuszczu) została nawet zmniejszona z 50,1% w 2004 roku do 46,6% w 2014
r., co stanowiło wyzwanie technologiczne.
Przeciętna zawartość izomerów
trans kwasów tłuszczowych w margarynach konsumenckich już od dawna jest na
poziomie zgodnym z rekomendacjami i nie przekracza zazwyczaj 1% wszystkich
kwasów tłuszczowych.
Biorąc pod uwagę sukces
dobrowolnego Kodeksu Dobrych Praktyk w zakresie TFA, IMACE wspiera dalej
branżowe inicjatywy, a producenci margaryn deklarują kontynuowanie prac nad
poprawą jakości odżywczej swoich produktów przy zachowaniu ich właściwości
funkcjonalnych.
IMACE opowiada się także za
wprowadzeniem konieczności znakowania na produktach konsumenckich wszystkich
izomerów trans (w tym pochodzenia zwierzęcego/od przeżuwaczy) powyżej poziomu
2% na bazie tłuszczu. Jednocześnie IMACE wnioskuje o zniesienie
konieczności informowania o częściowo/całkowicie uwodornionych
olejach i tłuszczach, jako że informacja ta jest niezrozumiała dla konsumenta i
może wprowadzać w błąd.
(Źródło: A. Słodowa, IMACE)
pełna lista aktualności
|