Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wzrost cen produktów mleczarskich zacznie się w drugiej połowie roku
Można oczekiwać, że silniejszy wzrost cen rozpocznie się w II poł. br., co spowodowane będzie zwiększeniem światowego popytu, szczególnie ze strony Afryki oraz Azji Południowo-Wschodniej - powiedział w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Jakub Olipra z Departamentu Analiz Makroekonomicznych Credit Agricole Bank Polska S.A.

Zgodnie z danymi Komisji Europejskiej w kwietniu br. mieliśmy do czynienia z utrzymującymi się spadkami cen mleka i produktów mlecznych na unijnym rynku. Ceny odtłuszczonego mleka w proszku były w kwietniu br. o 34,6 proc. niższe niż w kwietniu 2014 r., ceny pełnego mleka w proszku o 24,5 proc. niższe, masła o 11,5 proc. niższe, a serów Cheddar, Edam i Gouda kolejno o 19,9 proc., 20,8 proc. i 21,4 proc. niższe. Podobne spadki cen odnotowywane są również na rynkach w USA i Oceanii. 


- Mimo, że mamy do czynienia z niższym tempem spadku cen w porównaniu do początku br. wynika ono z efektów niskiej bazy sprzed roku, nie świadcząc tym samym o powrocie rynku do równowagi - zwraca uwagę analityk Credit Agricole.


(Źródło: Portalspożywczy.pl / Credit Agricole)

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij