Chiny importują coraz więcej wieprzowiny z UEWysokie koszty produkcji trzody chlewnej, choroby nękające stada i drastyczne spadki pogłowia macior nie pozostawiają Chińczykom wyboru – są zmuszeni, aby pokryć deficyt wieprzowiny zwiększonym importem tego gatunku mięsa. W dużej części pochodzącym z krajów europejskich.W pierwszym kwartale 2015 r.
Chiny zwiększyły import mięsa wieprzowego o 6 proc. do rekordowych 150,3 tys.
ton, a podrobów wieprzowych o 9 proc. do 190,8 tys. ton.
Okazuje się, że największym
dostawcą wieprzowiny na rynek chiński są obecnie państwa UE, które
wyeksportowały o 23 proc. więcej mięsa i o 27 proc. więcej podrobów niż przed
rokiem. Udział UE w chińskim imporcie mięsa wieprzowego wzrósł do 72 proc.
Wśród krajów unijnych i zarazem w całkowitym imporcie Chin dominowały Niemcy,
które przejęły pozycję ubiegłorocznego największego dostawcy – Stanów
Zjednoczonych. Wzrósł również wywóz z Hiszpanii i Danii. Z pozostałych krajów
świata (spoza UE) Chiny zakupiły mniej wieprzowiny niż przed rokiem. Dostawy z
USA obniżyły się o 21 proc., a z Kanady o jedną trzecią. Na wzrost eksportu z
UE miał wpływ spadek cen unijnej wieprzowiny, a co za tym idzie, wzrost jej
konkurencyjności na rynku światowym. Poza tym, eksporterzy z Ameryki Północnej
zmagali się ze strajkami w portach Zachodniego Wybrzeża, co wpłynęło na
zmniejszenie wywozu - informuje FAMMU/FAPA.
Rynek chiński nie ma wyboru,
musi zapełnić podażową lukę na mięso wieprzowe. Z miesiąca na miesiąc Chiny
tracą swoją samowystarczalność w produkcji tego gatunku mięsa. W ciągu
ostatnich 16 miesięcy pogłowie macior zmalało w tym kraju aż o 7 mln szt. i
wszystko wskazuje na to, że ten trend będzie kontynuowany. Dla wszystkich
przedsiębiorców jest to dobry moment, aby starać się o pozyskanie tamtego rynku.
Chińscy właściciele Smithfield
Foods (spółka Shuanghui International), którzy dokonali przejęcia koncernu w
2013 r. są w bardzo dobrym położeniu. Będą mogli teraz sterować zaopatrzeniem
rynku wewnętrznego w wieprzowinę. Wieprzowina jest zdecydowanie najchętniej
kupowanym przez Chińczyków mięsem – w 2012 r. wydatki na nią stanowiły
prawie 6 proc. całego koszyka konsumpcyjnego.
Spożycie wieprzowiny w Chinach
znacząco przewyższa spożycie pozostałych produktów. W 2012 r. wynosiło 37 kg na
osobę (wg różnych źródeł mogło się ono wahać między 23 a nawet 40 kg).
Najwyższe spożycie wieprzowiny odnotowuje się w zachodnich regionach kraju.
Źródło: Farmer/Portalspożywczy.pl
pełna lista aktualności
|