Prace Komisji Europejskiej z zakresu profili składników odżywczych żywnościTrwają prace Komisji Europejskiej nad profilami składników odżywczych. Zgodnie z art. 4 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1924/2006, Komisja Europejska powinna ustalić konkretne profile składników odżywczych dla żywności w terminie do 19 stycznia 2009 r.Profil składników odżywczych dla konkretnej kategorii produktów będzie decydującym kryterium odnośnie możliwości umieszczania oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych na opakowaniach tych produktów oraz w ich prezentacji i reklamie.
Komisja Europejska opracowała zmdyfikowaną propozycję profili składników odżywczych dla podstawowych kategorii żywności. W dokumencie roboczym z dnia 22 października br. Komisja Europejska zaproponowała konkretne wartości graniczne poziomów wybranych składników żywności, które nie mogą być przekroczone przez dany produkt aby można było stosować względem niego oświadczenia, oczywiście po spełnieniu dodatkowych wymagań co do treści danego oświadczenia, określonych w pozostałych artykułach Rozporządzenia 1924/2006.
Polska Federacja Producentów Żywności w ramach konsultacji społecznych przekazała uwagi dotyczące najnowszych propozycji Komisji Europejskiej w zakresie profili składników dla produktów mlecznych, żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego, napojów bezalkoholowych, płatków śniadaniowych, wyrobów czekoladowych i produktów ciastkarskich.
pełna lista aktualności
|