Analitycy BGŻ: Spada produkcja mleka w UEW większość krajów Unii Europejskiej spada produkcja mleka. Jest to wynikiem niskiej ceny skupu. Według danych Eurostatu, w styczniu i lutym br. dostawy surowca do unijnych mleczarni były o 1 proc. niższe niż przed rokiem, sięgając 23,2 mln ton - informują analitycy BGŻ.Wśród czołowych producentów
mleka, największe spadek, o 2,3 proc. w relacji rocznej do 2,0 mln t,
odnotowano w Holandii. We Francji skup był o 1,9 proc. niższy w relacji rocznej
(łącznie wyniósł 4,2 mln t), zaś w Niemczech o 1,6 proc. (łącznie sięgnął 5,0
mln t).
Mniejsza podaż surowca
przełożyła się na spadek produkcji większości artykułów mlecznych. Wyjątkiem
było odtłuszczone mleko w proszku, którego produkcja w pierwszych dwóch
miesiącach br. wzrosła o 1,3 proc. w relacji rocznej do 208,2 tys. t, oraz
śmietana - wzrost o 2,2 proc. r/r do 429,2 tys. ton.
Z kolei największy spadek
odnotowano w odniesieniu do pełnego mleka w proszku - o prawie 15 proc. w
relacji rocznej do 100,7 tys. t. Mniej wytworzono także produktów
fermentowanych (o prawie 4 proc. r/r), serów (o 1,4 proc.), mleka płynnego (o 2
proc.) oraz mleka skoncentrowanego (o 3,3 proc.).
(Źródło: BGŻ / Portalspożywczy.pl)
pełna lista aktualności
|