Wartość polskiego eksportu rolno-spożywczego przekroczyła 90 mld złPolski eksport rolno-spożywczy w 2014 r. warty był 90,201 mld zł. To blisko czterokrotny wzrost względem roku 2004, kiedy eksport tej branży wynosił 23,279 mld zł - wynika z najnowszych danych przedstawionych w poniedziałek przez Zbigniewa Niesiobędzkiego, wiceprezesa Polsko Chińskiej Rady Biznesu, podczas konferencji "Jak zwiększyć skalę i efektywność polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych do Chin?".W minionym roku najszybciej
rozwijał się polski eksport rolno-spożywczy do Algierii. Dynamika jego wzrostu
wyniosła aż 176 proc. Polskie firmy rolno-spożywcze podwoiły swój eksport do
Hongkongu (wzrost o 106,5 proc.). Szybko zwiększaliśmy również wysyłkę do
Arabii Saudyjskiej (73,4 proc.), Chorwacji (39,2 proc.), Turcji (26,7 proc.)
oraz Francji (22,5 proc.).
Na przeciwległym biegunie
znalazła się Japonia - polski eksport rolno-spożywczy do tego kraju zmalał w
ubiegłym roku aż o 64,6 proc., czego przyczyną było wprowadzenie przez
azjatyckie państwo embargo na naszą wieprzowinę w związku z wykryciem ASF. O
29,8 proc. spadł polski eksport żywności do Rosji, o 11,7 proc. do Zjednocznych
Emiratów Arabskich i o 10,9 proc. na Ukrainę.
Wykrycie ASF w Polsce wpłynęło
także na dynamikę naszego eksportu rolno-spożywczego do Chin (które także
zakazały importu polskiej wieprzowiny). W 2014 r. wartość żywności wysłanej z
Polski do Chin wzrosła jedynie o 4,2 proc., podczas gdy rok wcześniej dynamika
wzrostu wynosiła 135,5 proc., a dwa lata wcześniej 47,9 proc.
W 2014 r. nastąpiły spore zmiany
w strukturze polskiego eksportu rolno-spożywczego do Chin. W porównaniu z
rokiem 2013, udział kakao i przetworów z kakao wzrósł z 2,8 proc. do 36,8 proc.
(co zawdzięczamy głównie czekoladzie), a produktów mleczarskich z 17,7 proc. do
27,9 proc.
Choć mogłoby się wydawać, że w
obliczu rosyjskiego embarga polscy eksporterzy szukać będą odległych,
niezagospodarowanych jak dotąd rynków zbytu, statystyki nie do końca to
odzwierciedlają. Podczas gdy w 2013 r. polski eksport rolno-spożywczy do krajów
europejskich (również tych spoza UE) stanowił 79 proc. całego eksportu branży,
to w roku 2014 r. udział ten wzrósł do 87,9 proc.
(Źródło: Portalspożywczy.pl)
pełna lista aktualności
|