Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: „ZAPEWNIENIE BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI - WYTYCZNE DLA PRZEDSIĘBIORCÓW”Bezpieczeństwo produktów na każdym etapie łańcucha produkcji i dystrybucji, było głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 16.04.2015 przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.W konferencji wzięło udział ponad 70 przedstawicieli firm
żywnościowych z całej Polski. Konferencję prowadziła Dorota Kozłowska – dyrektor ds. legislacji i bezpieczeństwa żywności
PFPŻ ZP.
Andrzej Gantner – dyrektor generalny PFPŻ ZP i
redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, otwierając konferencję zaznaczył, że
bezpieczeństwo produkowanej żywności to warunek podstawowy funkcjonowania firmy
na rynku. Bezpieczeństwo to w dużej mierze definiują przepisy prawa, które
pomimo swojego skomplikowania i zmienności musza być szczegółowo znane przez
każdego przedsiębiorcę.
Część merytoryczną rozpoczął dr Krzysztof Skierkowski z Mondelēz Polska Sp. z o.o. W prezentacji
pt. „AKRYLAMID – PRAKTYCZNE ZALECENIA DLA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO” dr Skierkowski
wytłumaczył czym jest akrylamid, omówił jego występowanie w żywności oraz przedstawił
czynniki wpływające na powstawanie tego związku. Uczestnicy konferencji
zapoznali się również z przewodnikami europejskiego przemysłu oraz Komisji
Europejskiej w zakresie możliwości ograniczania ilości akrylamidu w produktach
spożywczych. Ponadto dr Skierkowski przedstawił wyniki urzędowego monitoringu
poziomu akrylamidu oraz aktualne zalecenia Komisji Europejskiej.
Następnie Joanna
Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego
Zakładu Higieny omówiła temat „STOSOWANIE DODATKÓW W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH”.
Uczestnicy konferencji dowiedzieli się o
najnowszych zmianach obowiązujących przepisów o dodatkach oraz o
trwających pracach Komisji Europejskiej w zakresie wytycznych dla stosujących
dodatki do żywności. Pani Gajda-Wyrębek przedstawiła, w jaki sposób powinny być
obliczane dawki stosowanych dodatków oraz w jaki sposób należy określać poziomy
dodatków w zależności od konsystencji/postaci produktu. W trakcie prezentacji
zostały także wytłumaczone kluczowe definicje rozporządzeń nr 1333/2008 i nr
1334/2008.
Kolejną prezentację pt. „IDENTYFIKOWALNOŚĆ JAKO ELEMENT
ZAPEWNIAJĄCY BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI” omówili Grzegorz Sokołowski i Kinga Szewczyk z Instytutu Logistyki i
Magazynowania w Poznaniu. W wystąpieniu zostały przedstawione zarówno podstawy prawne jak i organizacyjno-techniczne aspekty
implementowania rozwiązań identyfikowalności przez przedsiębiorstwa spożywcze. Prelegenci zaprezentowali
również najnowsze wyniki prac grup roboczych GS1 zajmujących się opracowaniem
dedykowanych wytycznych dla wybranych branż w obszarze identyfikowalności.
„TOKSYNY BAKTERYJNE W ŻYWNOŚCI” zostały przedstawione przez
Małgorzatę Stachowiak z J.S.
Hamilton Poland S.A. Toksyny odpowiedzialne za najczęstsze zatrucia
pokarmowe - charakterystyka i występowanie, mechanizm działania toksyn
bakteryjnych oraz możliwości eliminacji
toksyn poprzez zabiegi technologiczne w procesach produkcji żywności – to tylko część zagadnień omówionych
przez panią Stachowiak w trakcie prezentacji.
Ostatnim wystąpieniem, które zamknęło konferencję była
prezentacja Doroty Kozłowskiej z
PFPŻ ZP pt. „ALERGENY ŻYWNOŚCIOWE - AKTUALNE PRACE UNIJNE I WYTYCZNE PRZEMYSŁU”.
Pani Kozłowska omówiła przepisy dotyczące alergenów, w tym podawanie
informacji o alergenach wg rozporządzenia nr 1169/2011. Dzięki prezentacji uczestnicy
dowiedzieli się także o pracach organizacji FoodDrinkEurope w
zakresie dobrowolnych komunikatów o alergenach w oznakowaniu produktów oraz
wytycznych przemysłu spożywczego UE w zakresie dobrych praktyk produkcyjnych w
odniesieniu do alergenów.
Partnerzy Strategiczni PFPZ ZP:
- J.S.
Hamilton Poland S.A.
- Kancelaria
DENTONS
Patroni konferencji PFPZ ZP:
- Krajowa Rada Drobiarska Izba Gospodarcza
- Stowarzyszenie Krajowa
Unia Producentów Soków
- Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
- Związek Polskich
Przetwórców Mleka
- Związek
Polskie Mięso
- Unia Producentów i
Pracodawców Przemysłu Mięsnego
- System Gwarantowanej
Jakości Żywności „QAFP”
Patroni medialni PFPZ ZP:
- „Food-Lex”
- Gospodarka
Mięsna
- Mistrz
Branży
- Polskie
Mięso
- Portal
www.pfpz.pl
- Nowy
Przegląd Mleczarski
- Przegląd
Mleczarski
- Przemysł
Spożywczy
Galeria zdjęć:
| Andrzej Gantner – dyrektor generalny PFPŻ ZP |
| | Dr Krzysztof Skierkowski z Mondelēz Polska Sp. z o.o. |
| | Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
|
| Grzegorz Sokołowski i Kinga Szewczyk z Instytutu Logistyki i Magazynowania w Poznaniu |
| | Małgorzata Stachowiak z J.S. Hamilton Poland S.A |
| | Dorota Kozłowska - PFPŻ ZP, Małgorzata Stachowiak - J.S. Hamilton Poland S.A, Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego |
| | |
pełna lista aktualności
|