Polskie jabłka i gruszki trafią do USA?PIORiN informuje, że zapoczątkowane w ubiegłym roku i prowadzone wielotorowo działania administracji rządowej przyniosły efekt w postaci dołączenia Polski do grupy siedmiu Państw Członkowskich UE, dla których Komisja Europejska od kilku lat czyni starania mające na celu umożliwienie eksportu jabłek i gruszek do USA.Jest to ciągle faza wstępna
procesu otwierania rynku, a formalna decyzja o dostępie do rynku amerykańskiego
m.in. dla polskich jabłek i gruszek (poprzez zmianę odpowiedniego aktu prawnego
w USA) nie została jeszcze po stronie USA podjęta. Napływają jednak pewne
sygnały od Komisji, że może to nastąpić jeszcze w tym roku. W takiej sytuacji
możliwy byłby eksport wspomnianych owoców nawet z początkiem września br. -
czytamy w komunikacie PIORiNu.
Opracowywana wspólnie przez USA
i Unię Europejską procedura eksportowa zakłada m.in. konieczność rejestracji
przez służby ochrony roślin sadów i przechowalni/pakowalni, z których
eksportowane byłyby owoce do USA. W przypadku rejestracji sadów zakłada się, że
powinno to nastąpić przed 15 maja każdego roku, tak aby służby fitosanitarne
mogły odpowiednio przygotować się do przeprowadzenia niezbędnych kontroli
fitosanitarnych w trakcie sezonu wegetacyjnego.
W związku z tym podmioty lub
sadownicy, którzy uwzględniają w swych planach możliwość produkcji jabłek i
gruszek na rynek do USA, proszeni są o kontakt z najbliższą jednostką PIORiN
celem dokonania rejestracji sadów, w których produkowane byłyby owoce z
możliwym przeznaczeniem na rynek amerykański. W przypadku podjęcia decyzji
przez USA o otwarciu ich rynku na jabłka i gruszki z Polski w późniejszych
miesiącach br., wobec braku terminowej rejestracji i lustracji sadów
produkcyjnych, eksport tych owoców w bieżącym roku nie byłby możliwy.
(Źródło: PIORIN/Portalspożywczy.pl)
pełna lista aktualności
|