Spadek eksportu przetworów mleczarskich z Polski2014 rok, mimo embarga nałożonego przez Rosję i mniejszej aktywności Chin na rynku globalnym, zakończył się 11-procentowym wzrostem wartości eksportu przetworów mleczarskich z Polski. Ten wynik to przede wszystkim efekt bardzo dobrej pierwszej połowy roku - informują eksperci Banku Gospodarki Żywnościowej.Początek bieżącego roku
charakteryzował się już znacznym pogorszeniem wyników handlowych. Według
wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w styczniu wartość sprzedaży
zagranicznej artykułów mlecznych wyniosła 116,6 mln euro, czyli była o prawie
22 proc. (tj. 32,2 mln euro) niższa niż przed rokiem.
Jedną z przyczyn powyższego jest
całkowite zaprzestanie eksportu do Rosji. Dla porównania - wartość sprzedaży na
ten rynek w styczniu ubiegłego roku sięgnęła 15,2 mln euro. Po drugie, istotnie
spadły ceny transakcyjne przetworów mleczarskich. W analizowanym miesiącu mleko
w proszku było o 40 proc. tańsze w relacji rocznej, masło o prawie 30 proc.,
zaś sery o około 20 proc, Mimo zatem 26-procentowego wzrostu wolumenu wywozu
masła, jego wartość spadła o 10 proc. wobec stycznia 2014 roku.
Warto jednocześnie zwrócić
uwagę, że o ile wyniki sprzedaży artykułów mlecznych z Polski na rynku unijnym
są nadal dość korzystne (spadek wartości o 7 proc. w relacji rocznej), o tyle
dramatycznie obniżył się eksport w przypadku krajów trzecich (i to nawet po
wyłączeniu Rosji) - o 28 proc. wobec stycznia 2014 roku.
Zaważył na tym ponad
90-procentowy spadek eksportu mleka w proszku do Algierii i Chin, dwóch
czołowych partnerów handlowych Polski z ubiegłego roku (łącznie o 7,5 mln
euro).
(Źródło: BGŻ/Portalspożywczy.pl)
pełna lista aktualności
|