Cała branża spotyka się w Warszawie!Tegoroczne targi World Food Warsaw zaskoczą swoim rozmachem, międzynarodowym zasięgiem i wieloma wydarzeniami towarzyszącymi.Ponad
170 wystawców z 28 krajów świata, przewidywane ponad 3 tysiące zwiedzających,
ponad 10 medali i odznaczeń, wiele
paneli i dyskusji tematycznych, niezliczona ilość ekspertów – tak w skrócie
można opisać II edycję WorldFood Warsaw i towarzyszących im podwystaw –
Wine&Spirits Warsaw, Ingredients Warsaw, FoodTech Warsaw.
Targi,
pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa Marka Sawickiego, prezesa ARR
Radosława Szatkowskiego, prezesa ARiMR Andrzeja Grossa i prezesa KIG Andrzeja
Arendarskiego, odbędą się w dniach 14-16 kwietnia w Warszawski Centrum EXPO. W
wystawie udział wezmą przedstawiciele branży spożywczej z kraju i ze świata
(m.in. z USA, Holandii, Ukrainy, Grecji, Macedonii, Chin czy Sri Lanki).
Nowością tegorocznej wystawy jest specjalna strefa do rozmów wystawców z
sieciami handlowymi reprezentującymi m.in. Auchan, SPS Handel, TOPAZ, Organic
Farma Zdrowia czy EkoWital.
Smacznym
i ciekawym wydarzeniem towarzyszącym będzie seria pokazów kulinarnych
zorganizowanych przez Agencję Rynku
Rolnego. Dzięki temu zagraniczni goście będą mogli poznać polską
tradycję kulinarną i rozsmakować się w naszych hitach eksportowych. Jak na
targi spożywcze przystało – nie zabraknie licznych degustacji produktów z
całego świata.
Bogaty program….
Trzy
targowe dni będą obfitowały w bogaty program merytoryczny z udziałem wielu
znamienitych ekspertów. Pierwszego dnia odbędzie się uroczyste otwarcie targów
i inauguracyjna debata „Dlaczego Polska? Możliwości i perspektywy”. Udział w
niej wezmą przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa
Gospodarki, Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Agencji Rynku Rolnego i
Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych.
Druga
część dnia poświęcona będzie sektorowi handlu, a złożą się na nią panele
„Zakupy w sklepie spożywczym małoformatowym”, „Zarzadzanie cenami oraz
promocjami w sieciach retailowych”, „Budowanie wizerunku cenowego”.
15
kwietnia, drugi dzień wystawy będzie poświęcony głównie eksportowi i
zagranicznej ekspansji firm. Rozpocznie się debatą na temat „Zagospodarowania
nadwyżek w produkcji polskiej żywności”. Rozmowę poprowadzi zastępca prezesa
ARR Lucjan Zwolak, a udział w niej wezmą m.in. Piotr Ziemann (Stowarzyszenie
Rzeźników i Wędliniarzy), Andrzej Gantner (Polska Federacja Producentów
Żywności), Andrzej Faliński (Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji), Mirosław
Maliszewski (Związek Sadowników RP), Agnieszka Maliszewska (Polska Izba Mleka),
Krzysztof Przybył (Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego Teraz Polska).
Następne
panele będą omówieniem perspektywicznych kierunków eksportowych dla polskiej
żywności – rynków afrykańskich, azjatyckich, Bliskiego Wschodu, USA czy
Brazylii. W tej części zaprezentujemy analizy ekspertów oraz konkretne
przykłady firm-eksporterów.
Przy
współpracy z Kancelarią Brokerską ASYSTA zostanie poruszona ważna kwestia
ryzyka w biznesie spożywczym, podczas panelu „Ranking ryzyk – sugestie z rynku
dla gospodarczych think-tanków”.
Trzeci
dzień targowy poświęcony będzie analizie rynku żywności ekologicznej w Polsce.
Tego dnia odbędzie się także panel kulinarny z udziałem polskich kucharzy pod
hasłem „Lekcje smaków”.
Złote Medale…
Ważnym
targowym wydarzeniem będzie uroczyste wręczenie Złotych Medali Targów WorldFood
Warsaw 2015, które odbędzie się podczas Bankietu Wystawców. Prestiżowe
odznaczenia zostaną wręczone za wyjątkowe produkty wyróżniające się jakością i
innowacyjnymi rozwiązaniami.
WorldFood Warsaw – musisz tu być
Ruszyła już internetowa rejestracja
na targi WorldFood Warsaw. Można jej dokonać za pośrednictwem strony http://worldfood.pl/rejestracja-on-line/
Serdecznie zapraszamy!
Kontakt dla wystawców: Agnieszka Szpaderska agnieszka@worldfood.pl tel. +48 22 395 66
93
Kontakt dla mediów: pr@worldfood.pl +48
516 685 229
pełna lista aktualności
|