Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Schabowy powrócił na talerz
W 2014 r. wzrosła konsumpcja i nie tylko drobiu, lecz także i wieprzowiny i wołowiny.

Ubiegłoroczny spadek cen wpłynął na zmianę jadłospisu Polaków.


Zmniejszyły się choćby ceny wołowiny, która potaniała o 2 proc. W rezultacie po raz pierwszy od ośmiu i lat zwiększyła się o prawie 7 proc. konsumpcja tego rodzaju mięsa.

 

- Z jednej strony to cieszy, z drugiej jednak wołowiny nadal jemy bardzo mało. W przeliczeniu na jednego mieszkańca to zaledwie 1,6 kg rocznie - wskazuje w rozmowie z DGP prof. Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.


Przypomina, i że przed ćwierćwieczem Polak zjadał średnio 16,4 kg tego i mięsa, a w 2000 r. - 7,1 kg. Bardzo niski poziom konsumpcji wołowiny notowany w Polsce od kilkunastu lat wynika m.in. z barierowej ceny wołowiny, która rosła z roku na rok czy obawy przed chorobami szalonych krów (BSE), których epidemia wystąpiła na Zachodzie w latach 90.


(Więcej w: Dziennik Gazeta Prawna 18.03.2015)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij