Polska zainteresowana dopłatami do przechowywania mięsaPolskie firmy dotychczas złożyły 38 wniosków na dopłaty do prywatnego przechowywania 6275 ton wieprzowiny; jest to drugie co do wielkości zapotrzebowanie na ten rodzaj unijnego wsparcia - powiedział w czwartek PAP wiceszef Agencji Rynku Rolnego Lucjan Zwolak.ARR przyjmuje wnioski od 9 marca
i ma obowiązek dwa razy w tygodniu raportować ich liczbę do Komisji
Europejskiej. KE nie określiła limitu pomocy, ale zastrzegła sobie prawo do
decyzji o zamknięciu tej formy wsparcia na podstawie raportów.
Na razie sama Komisja podsumowała
tylko pierwsze trzy dni zgłoszeń (ubiegły tydzień). W tym czasie firmy ze
wszystkich krajów UE wnioskowały o dopłaty do przechowywania 20,8 tys. ton
wieprzowiny. Najwięcej wniosków wpłynęło od Duńczyków - na ok. 6 tys. ton mięsa
(28 proc), z Polski - 5,3 tys. ton (25,6 proc.) oraz Hiszpanii - 3 tys. ton.
Zwolak poinformował, że w
poniedziałek zostały podpisane pierwsze umowy na przechowywanie mięsa. Oznacza
to, że od czwartku w ciągu 28 dni świeże mięso musi trafić do chłodni. Dodał,
że wcześniej przedsiębiorca musi powiadomić Agencję o chęci złożenia
wieprzowiny w magazynach, tak by kontrolerzy mogli skontrolować jakość mięsa.
W ramach mechanizmu dopłat do
prywatnego przechowywania wieprzowiny składowane mogą być półtusze wieprzowe
lub elementy powstałe z rozbioru półtusz wieprzowych, m.in. szynki, łopatki,
przodki, schaby i boczek przez okres 90, 120 lub 150 dni. Wysokość dopłat
zależeć będzie od rodzaju mięsa i okresu jego przechowywania. Wynosić będą one
od 210 do 305 euro za tonę.
Zdaniem Zwolaka, efekt
uruchomienia tego mechanizmu prawdopodobnie będzie zauważalny jeszcze przed
świętami w postaci zwyżki cen żywca wieprzowego.
W ocenie analityków ARR, od
początku lutego br. na rynku krajowym utrzymuje się wzrost cen zakupu trzody
chlewnej. Na przełomie lutego i marca przeciętna cena żywca wieprzowego płacona
przez zakłady mięsne w naszym kraju wyniosła 4,62 zł/kg i była o 2,5 proc.
wyższa niż w poprzednim tygodniu. Cena żywca była także o 13 proc. wyższa niż
przed miesiącem i o 9 proc. wyższa niż przed rokiem.
Natomiast w pierwszym tygodniu
marca za żywiec wieprzowy płacono średnio 4,48 zł/kg, o 3 proc. mniej niż w
poprzednim tygodniu, ale o 6 proc. więcej niż miesiąc wcześniej i o 1 proc.
więcej niż przed rokiem.
Przeciętna cena skupu żywca w
Polsce (143,80 euro/100 kg) była wyższa od średnich cen: w Rumunii, Danii,
Holandii, Belgii, we Francji, w Irlandii, Czechach, Hiszpanii, na Słowacji i w
Estonii.
(Źródło: PAP)
pełna lista aktualności
|