Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Europejska żywność najbezpieczniejsza na świecie - raport EFSA
W opublikowanym sprawozdaniu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdził, że żywność, którą dostarczają europejscy rolnicy i spółdzielnie rolnicze, należy do najbezpieczniejszych na świecie.

Ze sprawozdania wynika, że w ponad 97% próbek żywności ocenionych przez EFSA znaleziono pozostałości pestycydów mieszczące się w limitach zdefiniowanych w prawie, dlatego też ich spożycie jest w pełni bezpieczne. W niemal 55% nie znaleziono żadnych śladów tych substancji chemicznych. Wyniki te są częścią sprawozdania rocznego EFSA za 2013 r. dot. pozostałości pestycydów w żywności. Przebadano niemal 81 000 próbek żywności z 27 państw członkowskich UE, Islandii i Norwegii. Według tego samego sprawozdania wyższy poziom pozostałości, przekraczający najwyższy dopuszczalny poziom, wykryto w produktach importowanych do UE spoza niej.


Sekretarz Generalny Copa-Cogeca Pekka Pesonen skomentował te wyniki w sposób następujący: „Wyniki te cieszą mnie, gdyż pokazują, że rolnicy i spółdzielnie rolnicze w dalszym ciągu dostarczają europejskim konsumentom żywność bezpieczną i wysokiej jakości. Środki ochrony roślin umożliwiają rolnikom uprawę roślin zdrowych, opłacalnych z ekonomicznego punktu widzenia oraz zrównoważonych pod względem środowiska. Zagwarantowanie zdrowej i zrównoważonej żywności wysokiej jakości ponad 500 mln europejskich konsumentów leży w ich interesie".


(Źródło: Portalspożywczy.pl)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij