Wysoki skup i przetwórstwo mleka w krajach UE-28Rok 2014, ostatni rok kwotowy, charakteryzował się dużym wzrostem produkcji mleka w Unii Europejskiej. Według danych Komisji Europejskiej w ubiegłym roku unijne mleczarnie skupiły łącznie 148,5 mln t mleka, tj. o 4,6 proc. więcej niż rok wcześniej - informują analitycy Banu BGŻ.Silne wzrostowe tendencje w
produkcji obserwowano szczególnie w I połowie ub. roku. Były one odpowiedzią na
korzystne warunki pogodowe oraz rekordowo wysokie ceny skupu mleka przy stabilizacji
bądź spadkach kosztów produkcji. W samym grudniu dostawy surowca zwiększyły się
już o zaledwie 0,8% w relacji rocznej.
Ogółem w okresie
styczeń-grudzień 2014 roku, wśród liczących się producentów mleka, bardzo duży
wzrost skupu zaobserwowano w Wielkiej Brytanii (o 8,3% do 14,8 mln t), Francji
(o 5,7% do 25,3 mln t), Hiszpanii (o 5,5% do 6,7 mln t), Irlandii (o 4,3% do
5,8 mln t) oraz w Polsce - o 6,7% do 10,6 mln t. Jedynym krajem, który
odnotował spadek dostaw mleka (o 5,1% w relacji rocznej), była Grecja.
Według prognoz textit{Dairy
Australia} w 2015 roku tempo wzrostu wolumenu produkcji w UE-28 spowolni do
2,0% w relacji rocznej, zakładając normalne warunki pogodowe. Oceniamy, że
niskie dynamiki wzrostu będą się utrzymywały przede wszystkim w I półroczu, ze
względu na spadek cen skupu oraz konieczność zapłacenia kar za przekroczenie
kwot.
Tegoroczna, wyższa podaż surowca
przełożyła się na wzrost produkcji tzw. stałych artykułów mlecznych, często
kierowanych na eksport, których ceny w 2013 roku kształtowały się na
rekordowych poziomach. Produkcja galanterii mlecznej i mleka płynnego spadała.
Ogółem w 2014 roku unijne
zakłady mleczarskie więcej wytworzyły przede wszystkim odtłuszczonego mleka w
proszku (OMP) - o 22% w relacji rocznej, łącznie 1350,4 tys. t - ale także
pełnego mleka w proszku (PMP) - o ponad 5%, łącznie 662,2 tys. t - oraz masła -
o 4,1% do 1995,5 tys. t.
Prawie połowa (49%) OMP
wyprodukowanego w UE została wyeksportowana poza jej granice (657,2 tys. t, co
oznacza wzrost o 62% w relacji rocznej). Masło jest wprawdzie w większym
stopniu kierowane na rynek wewnętrzny, niemniej eksport też odgrywa dużą rolę.
W ubiegłym roku zwiększył się on o 19% w relacji rocznej do 121,9 mln ton. Z
kolei sprzedaż PMP na rynkach zagranicznych zwiększono o 5% r/r do 392,8 tys.
t.
Ze względu na dość trudną
sytuację gospodarczą w UE w 2013 r. i I połowie 2014 r. i związany z tym spadek
popytu na artykuły mleczne nie należące do produktów pierwszej potrzeby,
zakłady mleczarskie zmniejszyły z kolei przetwórstwo mleka na ten cel. Według
danych Eurostatu w 2014 roku obniżyła się przede wszystkim produkcja przetworów
fermentowanych (np. jogurtów) - o2,9% do 5915,7 tys. t.
(Źródło:
BGŻ/Portalspożywczy.pl)
pełna lista aktualności
|