Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
W tym roku 200 zakładów mięsnych może zniknąć z rynku
Ocenia się, że w 2015 roku z rynku mięsnego może zniknąć nawet 200 zakładów. W styczniu 55 proc. zakładów mięsnych było w złej lub bardzo złej kondycji finansowej. To wielkość prawie trzykrotnie wyższa od tej ze stycznia zeszłego roku - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Dariusz Budzeń, prezes Augeo Ventures.

Ekspert wskazuje, że na taki stan rzeczy wpływa wiele czynników, jak chociażby: rosyjskie embargo, wojna na Ukrainie, ograniczenia wynikające z afrykańskiego pomoru świń, zakaz uboju rytualnego, a także wysoka podaż mięsa w Polsce.


- Szacuje się jednak, że w 2015 roku produkcja mięsa w Polsce powinna się zwiększyć, na co wpływ będzie miała m.in. grudniowa decyzja Trybunału Konstytucyjnego znosząca zakaz uboju rytualnego - zaznacza Dariusz Budzeń, prezes Augeo Ventures. - Producenci mięsa przystąpili już do odzyskiwania utraconych z końcem 2012 roku rynków bliskowschodnich - dodaje.


- Koszty finansowania dłużnego są obecnie niskie. Dotyczy to i branży mięsnej. Niemniej banki wydają się bardzo ostrożnie podchodzić do kredytowania tej branży, z uwagi na ryzyka wynikające z trudnej sytuacji sektora. W tym aspekcie trudno oczekiwać szybkiej zmiany nastawienia instytucji kredytowych - ocenia prezes Augeo Ventures.

 

(Źródło: Portalspożyczy.pl)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij