W tym roku 200 zakładów mięsnych może zniknąć z rynkuOcenia się, że w 2015 roku z rynku mięsnego może zniknąć nawet 200 zakładów. W styczniu 55 proc. zakładów mięsnych było w złej lub bardzo złej kondycji finansowej. To wielkość prawie trzykrotnie wyższa od tej ze stycznia zeszłego roku - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Dariusz Budzeń, prezes Augeo Ventures.Ekspert wskazuje, że na taki stan rzeczy wpływa
wiele czynników, jak chociażby: rosyjskie embargo, wojna na Ukrainie,
ograniczenia wynikające z afrykańskiego pomoru świń, zakaz uboju rytualnego, a
także wysoka podaż mięsa w Polsce.
- Szacuje się jednak, że w 2015 roku produkcja
mięsa w Polsce powinna się zwiększyć, na co wpływ będzie miała m.in. grudniowa
decyzja Trybunału Konstytucyjnego znosząca zakaz uboju rytualnego - zaznacza
Dariusz Budzeń, prezes Augeo Ventures. - Producenci mięsa przystąpili już do
odzyskiwania utraconych z końcem 2012 roku rynków bliskowschodnich - dodaje.
- Koszty finansowania dłużnego są obecnie
niskie. Dotyczy to i branży mięsnej. Niemniej banki wydają się bardzo ostrożnie
podchodzić do kredytowania tej branży, z uwagi na ryzyka wynikające z trudnej
sytuacji sektora. W tym aspekcie trudno oczekiwać szybkiej zmiany nastawienia
instytucji kredytowych - ocenia prezes Augeo Ventures.
(Źródło:
Portalspożyczy.pl)
pełna lista aktualności
|