Relacja z seminarium PFPŻ ZP pt.: "Znakowanie żywności w przemyśle spożywczym w świetle obowiązujących najnowszych przepisów"Prawidłowe oznakowanie produktów spożywczych zgodne z wymaganiami prawa żywnościowego było głównym tematem seminarium, które odbyło się 26 lutego 2015 r. w Warszawie.Wydarzenie to zostało zorganizowane przez Polską
Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców w celu przybliżenia zmian wymagań
prawnych z zakresu znakowania produktów spożywczych, w tym sposobów podawania informacji
dotyczących wartości odżywczej, a także stosowania oświadczeń żywieniowych i
zdrowotnych. Zainteresowanie tą tematyką
było bardzo duże, w konferencji wzięło udział ok. 80 przedstawicieli
przedsiębiorstw spożywczych z całej Polski, reprezentujących różne branże.
Konferencję otworzyła i prowadziła Dorota Kozłowska – dyrektor ds. legislacji Polskiej Federacji
Producentów Żywności Związku Pracodawców oraz zastępca redaktora naczelnego kwartalnika
„Food-Lex”.
Część merytoryczną rozpoczęła Barbara
Ratkovska z Głównego Inspektoratu Sanitarnego. W prezentacji pt. „Stosowanie rozporządzenia 1169/2011 w
sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności” szczegółowo
zostały omówione nowe Pytania i odpowiedzi Komisji Europejskiej z zakresu podawania
informacji o wartości odżywczej.
„Czy graficzny sposób prezentacji może być stosowany dla zilustrowania wartości
liczbowych zadeklarowanej wartości odżywczej?”, „Jakie składniki odżywcze
należy deklarować w odniesieniu do żywności niepakowanej w przypadku chęci
zadeklarowania ilości błonnika?”, „Czy dozwolone jest podawanie informacji o
pojedynczym składniku w głównym polu widzenia, np. X% tłuszczu?” – to tylko
część wątpliwości, które zostały rozwiane. P. Ratkovska poinformowała
uczestników konferencji także o dalszych pracach Komisji Europejskiej w
obszarze wartości odżywczej.
Prace Komisji Europejskiej dotyczące
ogólnego znakowania produktów spożywczych i przydatne wskazówki dla przedsiębiorców
przedstawiła natomiast Dorota Kozłowska – dyrektor
ds. legislacji PFPŻ ZP. Dzięki
prezentacji uczestnicy dowiedzieli się o najnowszych interpretacjach tzw. „Q&A”, przewodnikach dotyczących znakowania
żywności, w tym QUID i alergenów, a także wyjaśniony został temat informowania
konsumentów o pochodzeniu produktów.
Następnie Marcin Tomasik reprezentujący
Kancelarię Tomasik Jaworski Sp. p.
omówił prezentację pt. „Przekazywanie
konsumentom informacji na temat żywności
w świetle regulacji o prawach konsumenta”. Uczestnicy konferencji
dowiedzieli się wówczas o podstawach prawnych systemu ochrony konsumenta, a także
o decyzjach prezesa UOKIK w zakresie nieprawidłowości w informowaniu o produkcie.
Ostatnim wystąpieniem, które zamknęło konferencję była prezentacja – Andrzeja Kuciela z TÜV
Rheinland Polska Sp. z o.o. W pierwszej części pt. „Problemy interpretacyjne i
nieprawidłowości dotyczące stosowania rozporządzenia UE 1169/2011" zostały
omówione konkretne przykłady błędów popełnianych przez przedsiębiorców, m.in.
brak wyróżnienia składników powodujących alergie lub reakcje nietolerancji,
nieuzasadnione przywołanie kategorii składników czy nieprawidłowe podawanie
zawartości surowców mięsnych w wykazie składników. Natomiast w II części pt. „Oświadczenia
żywieniowe i zdrowotne – powiązanie z wymaganiami rozporządzenia nr
1169/2011, odchylenia zawartości
składników deklarowanych w oświadczeniach” p. Kuciel przedstawił praktyczne
kwestie wynikające z przepisów w tym zakresie dla przedsiębiorców.
Konferencja cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem słuchaczy, o
czym świadczyła liczba pytań zadawanych
prelegentom po każdym wykładzie oraz żywa dyskusja - również podczas przerw.
Partnerzy Strategiczni PFPZ ZP:
- J.S. Hamilton Poland S.A.
- Kancelaria DENTONS
Partner seminarium PFPZ ZP:
Patroni seminarium PFPZ ZP:
- Krajowa
Rada Drobiarska Izba Gospodarcza
- Krajowa
Unia Producentów Soku
- Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
- Związek Polskich Przetwórców Mleka
- Związek Polskie Mięso
- UPEMI
- QAFP
Patroni
medialni PFPZ ZP:
- Food-Lex
- Gospodarka Mięsna
- Mistrz Branży
- Polskie Mięso
- Portal www.pfpz.pl
- Przegląd Mleczarski
- Przegląd Piekarski i Cukierniczy
- Przemysł Spożywczy
| Dorota Kozłowska – dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP |
| | Barbara Ratkovska - Główny Inspektorat Sanitarny |
| | Marcin Tomasik - Kancelaria Tomasik Jaworski Sp. p. |
| | Andrzej Kuciel - TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o. |
| | Uczestnicy seminarium |
|
| Uczestnicy seminarium |
| | Uczestnicy seminarium |
| | Monika Jonczak - dyrektor marketingu PFPŻ ZP |
| | |
pełna lista aktualności
|