W Unii jedzą najwięcej polskiej żywnościNiemcy, Wielka Brytania i Francja to najwięksi odbiorcy polskiego eksportu rolno- spożywczego. Ogółem kraje UE stanowią o 78,9 proc. w tej części polskiego handlu zagranicznego.Handel produktami rolno-spożywczymi jest jednym z motorów
polskiego eksportu. W czasie trzech kwartałów 2014 roku polskie firmy sprzedały
za granicę towary rolno-spożywcze o wartości 15 716 mln EUR, czyli o 5,2 proc.
więcej niż w analogicznym okresie 2013 r. Wydaje się, że wzrost ten jest
niewielki, ale warto sobie uświadomić, że tego typu przyrosty polskiego
eksportu spożywczego występują corocznie, a były lata (np. 2012 r.), kiedy
przekraczały one 7,5 proc.
Największym polskim partnerem w handlu zagranicznym produktami
rolno-spożywczymi są Niemcy, stanowił on 22,4 proc. całego polskiego eksportu
rolno-spożywczego zrealizowanego przez polskie firmy w trzech kwartałach 2014
r. Na rynek niemiecki sprzedawaliśmy głównie mięso drobiowe, filety rybne, ryby
wędzone, przetworzone i zakonserwowane, wyroby piekarnicze, soki z owoców,
głównie sok jabłkowy, owoce mrożone, przetwory mleczne i wyroby czekoladowe.
Drugim co do wielkości odbiorcą polskich wyrobów spożywczych
jest Wielka Brytania, a cały brytyjski udział w polskim eksporcie
rolno-spożywczym stanowił 7,6 proc. Brytyjczycy jedzą głównie polską czekoladę
i wyroby czekoladowe, mięso drobiowe oraz wędliny wieprzowe, a także słodycze,
takie jak wafle czy herbatniki.
Co ciekawe, trzecim polskim odbiorcą towarów rolno-spożywczych
jest Francja - największy eksporter wyrobów przemysłu spożywczego w Unii
Europejskiej. Co polskiego jedzą i piją Francuzi? Mięso drobiowe, ryby wędzone
i filety wyroby piekarnicze i polską wódkę. Warto zauważyć, że udział Francji w
polskim eksporcie rolno-spożywczym jest dość wysoki i wynosi 6,7 proc.
(Więcej w: Puls Biznesu 23.02.2015)
pełna lista aktualności
|