Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Żywność potaniała najbardziej w historii
W styczniu ceny konsumpcyjne w Polsce spadły już po raz siódmy z rzędu.

Tym razem, jak podał w piątek GUS, o 0,2 proc. w ujęciu miesiąc do miesiąca i o 1,3 proc. w ujęciu rok do roku. W ocenie ekono­mistów w kolejnych miesią­cach spadek cen powinien jednak stopniowo hamować.


Tak jak w poprzednich mie­siącach w styczniu deflacja była efektem spadku cen ropy naf­towej oraz żywności. W katego­rii transport ceny spadły aż o 9,7 proc. rok do roku, a w kate­gorii żywność i napoje bezalko­holowe o blisko 4 proc. - Stycz­niowa dynamika cen żywności była najniższa w historii - za­uważył Jakub Borowski, głów­ny ekonomista banku Credit Agricole w Polsce.


(Więcej w: Rzeczpospolita 16.02.2015)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij