Zmieniamy dietę, rak w odwrociePolacy rzadziej chorują na nowotwory takie jak rak żołądka, wątroby, trzustki i przełyku.Według prof. Mirosława Jarosza, dyrektora warszawskiego Instytutu Żywności ł Żywienia, zachorowalność na nowotwór żołądka zmniejszyła się w ostatnich latach o 70
proc. Podobnie jest z
innymi nowotworami. Od
1995 r. zachorowalność na raka wątroby spadła o 40 proc. wśród mężczyzn i aż o 66 proc. u kobiet. W tym samym okresie zmniejszyła się liczba przypadków raka trzustki: o 33 proc. wśród mężczyzn i o 20 proc. u kobiet. Mężczyźni o 31 proc. rzadziej chorują na raka przełyku, a wśród kobiet o 65 proc. spadla zachorowalność na raka pęcherzyka żółciowego.
Jak na razie nie udało się w naszym kraju zmniejszyć zapadalności na raka jelita grubego, który również jest
związany z dietą.
(Źródło: PAP / Metro Warszawa
5.02.2015)
pełna lista aktualności
|