Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Branża mięsna dostała zadyszki przez embargo
Słabnie kondycja finansowa zakładów mięsnych. Nowe rynki zbytu tylko częściowo łagodzą skutki utraty Rosji i krajów azjatyckich.

- To nie są dobre czasy dla polskiej branży mięsnej, a rok 2014 był jednym z najgorszych w jej historii - mówi Wiesław Różański, prezes Unii Produ­centów i Pracodawców Prze­mysłu Mięsnego (UPEMI). -


Winne kłopotów firm mię­snych są przede wszystkim embargo na wieprzowinę, a także trwający przez kilkana­ście miesięcy zakaz uboju ry­tualnego - dodaje.


Zdanie to potwierdzają wyniki najnowszego badania Bisnode Polska przeprowadzonego na 2 tyś. zakładów mięsnych – wśród nich w styczniu 2015 r. tylko 45,1 proc. było w bardzo dobrej i dobrej kondycji finansowej. Przed rokiem odsetek przedsiębiorstw  niemających problemów prze­kraczał 80 proc.


(Więcej w: Rzeczpospolita 4.02.2015)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij