Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Debata nt zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego na świecie
W alpejskim kurorcie Davos w Szwajcarii w zeszłym tygodniu odbyło się Światowe Forum Ekonomiczne. Polska była na Forum w Szwajcarii silnie reprezentowana. W tym roku partnerem branżowym Światowego Forum Ekonomicznego została Grupa Azoty.

Jak powiedział prezes Grupy Azoty Paweł Jarczewski, jednym z ważnych tematów poruszanych w Davos była kwestia bezpieczeństwa żywnościowego na świecie. W Davos debatowano nad kształtem programu mającego zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe na świecie.


– To temat przewodni w Davos, bo zdaliśmy sobie sprawę, że na świecie mieszka już ponad 6,5 mld ludzi, a w 2050 będzie to już 9 miliardów. Stąd trzeba zwiększyć produkcję żywności do tego czasu o 60 procent – mówi rozmówca Polskiego Radia 24.


– Można to zrobić tylko poprzez lepsze wykorzystanie gruntów rolnych, których będzie coraz mniej – podkreśla prezes Grupy Azoty. Wyjaśnia, że można to osiągnąć przez lepsze nawożenie oraz minimalizację strat żywności. A tej marnuje się coraz więcej – wyliczenia mówią nawet o jednej trzeciej wytwarzanych produktów.


W Światowy Forum Ekonomicznym w Davos jak zawsze uczestniczyło setki przywódców biznesu i czołowych polityków - w sumie ponad 2500 osób ze 140 krajów, co dla Davos stanowi rekord.


(Źródło: PolskieRadio 26.01.2015)

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij