Minister rolnictwa rozwiązał Radę Gospodarki ŻywnościowejMarek Sawicki, minister rolnictwa i rozwoju wsi po 12 latach działalności rozwiązał Radę Gospodarki Żywnościowej.Zarządzenie
weszło w życie 30 grudnia 2014 r. Rada Gospodarki Żywnościowej istniała od 2002
r. i stanowiła forum ogólnopolskich branżowych organizacji sektora
rolno-spożywczego. W jej skład wchodzili przedstawiciele delegowani przez 63
organizacje (stowarzyszenia i izby gospodarcze). Rada pracowała poprzez
posiedzenia ogólne i techniczne komitety branżowe.
- Z ostatnich wypowiedzi ministra Sawickiego można wywnioskować, że obecnie ma
on inną wizję organów doradczych. Wydaje się, że szef MRiRW będzie chciał
skupić się na konsultacjach z mniejszymi radami branżowymi - komentuje Jerzy
Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.
Janusz Rodziewicz,
prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP przyznaje, że żałuje, iż szef
MRiRW podjął decyzję o likwidacji RGŻ. - W mojej opinii, rada stanowiła cenne
forum fachowców. Na spotkaniach podejmowano tematy istotne dla całego sektora
rolno-spożywczego. Chociaż debaty nie zawsze wiązały się z faktycznym
doradzaniem ministrowi, gdyż Marek Sawicki z podejmowaniem decyzji doskonale
sobie radzi, to możliwość wymiany poglądów pomiędzy przedstawicielami
poszczególnych organizacji przynosiła wiele korzyści. Nadal istnieje potrzeba
tego typu szerokiego porozumienia międzybranżowego - uważa prezes SRW RP.
Jak pisze w liście
otwartym, były już przewodniczący RGŻ Bronisław Wesołowski - praca w Radzie
była czysto społeczna, wymagająca osobistego zaangażowania intelektualnego,
czasowego oraz finansowego. Wymagała ona często podejmowania trudnych
kompromisów i decyzji, które stabilizowały opinie medialne i społeczne. Opinii
publicznej przekazywane były opinie i stanowiska przez niezależnych ekspertów
tworzących Radę Gospodarki Żywnościowej.
Dodatkowo Wesołowski
zwraca uwagę, że sposób działania samorządu gospodarczego w formie Rady, był
wysoko oceniany nawet przez światowe organizacje branży spożywczej. Jego
zdaniem, działania RGŻ były ważnym impulsem dynamizującym wzrost przetwórstwa i
dystrybucji żywności.
(Źródło: Portalspożywczy.pl)
pełna lista aktualności
|