Drób bije rekordy i idzie po więcejNiemal 2,1 mln ton mięsa drobiowego wyprodukowały polskie zakłady drobiarskie w 2014 r. - szacuje Krajowa Rada Drobiarstwa. To o 10 proc. więcej. Tak duży wzrost zapewnił nam awans na pierwsze miejsce wśród unijnych producentów drobiu. Wyprzedziliśmy Francję i Wielką Brytanię.Polska wyrosła na drobiarską potęgę nie tylko
za sprawą rosnącego
spożycia w kraju, ale także idącego w górę eksportu. Naszym głównym rynkiem zbytu jest UE. Trafia tam 80 proc. eksportu, a w ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy 2014 r. dostawy do krajów Wspólnoty urosły o 18 proc.
- Utrzymanie tak wysokiej dynamiki sprzedaży wynika w dużej mierze z konkurencyjności surowca
z Polski, który wyróżnia się nie tylko atrakcyjną
ceną, ale też często wysoką jakością
- wyjaśnia Monika Drążek, ekonomistka Banku
BGŻ.
Polska jest już także trzecim - po Francji i
Holandii - eksporterem drobiu poza UE. W pierwszych dziesięciu miesiącach 2014 r.
sprzedaliśmy go na tzw. rynki trzecie o 28 proc. więcej niż przed rokiem - wynika z danych Eurostatu.
(Więcej
informacji: Parkiet 15.01.2015)
pełna lista aktualności
|