Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
USA stopniowo otworzy rynek na wołowinę z UE
Stany Zjednoczone będą stopniowo otwierać rynek na eksport wołowiny z Unii Europejskiej, zaczynając od Irlandii - podała w poniedziałek Komisja Europejska. Ministerstwo rolnictwa USA poinformowało już o swojej decyzji władze w Dublinie.

"Uważamy, że amerykański rynek wołowiny powinien zostać otwarty na pozostałe kraje Unii" - powiedział rzecznik KE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Enrico Brivio. Przyznał jednak, że obecnie nie wiadomo, kiedy USA miałyby zezwolić na import wołowiny z innych krajów Unii. Brivio poinformował, że w latach 90. z Irlandii pochodziło ponad 70 proc. europejskiego eksportu wołowiny do USA.


W wydanym w poniedziałek oświadczeniu unijni komisarze ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności - Vytenis Andriukaitis, handlu - Cecilia Malmstroem oraz rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich - Phil Hogan ocenili, że decyzja ministerstwa rolnictwa USA to ważny i pozytywny sygnał dla innych państw członkowskich UE, które zwracały się do rządu USA o przywrócenie dostępu do rynku wołowiny w tym kraju.


"Ponowne otwarcie rynku to mile widziany pierwszy krok do zniesienia nieproporcjonalnego i nieuzasadnionego amerykańskiego zakazu, który wprowadzono po kryzysie związanym z chorobą szalonych krów (BSE) w latach 90., oraz do przywrócenia normalnych warunków handlowych" - stwierdziło troje unijnych komisarzy.


Jak podaje KE, amerykański rynek był zamknięty na wołowinę z Europy od stycznia 1998 r. Restrykcje obejmowały wołowinę (także bez kości), baraninę i koźlęcinę oraz ich przetwory. Komisja podkreśla, że te ograniczenia wykraczały poza normy Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE), zgodnie z którymi np. oddzielone od kości mięso wołowe jest bezpieczne i można nim handlować, niezależnie od tego, czy w danym kraju występuje BSE.


Jak napisano w komunikacie KE, Unia oczekuje, że wkrótce zostaną zniesione amerykańskie ograniczenia dotyczące nie tylko wołowiny z innych niż Irlandia krajów członkowskich, ale także dotyczące mięsa owczego i koziego.


Polska zdecydowaną większość swojego eksportu wołowiny kieruje na rynki unijne. Według danych Agencji Rynku Rolnego eksport wołowiny z naszego kraju w 2012 r. wyniósł ok. 330 tys. ton.


(Źródło: PAP)

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij