Podlaskie: wędzone ryby słodkowodne na Liście Produktów TradycyjnychRyby słodkowodne wędzone tradycyjną metodą w wędzarniach opalanych drewnem - to kolejny produkt z Podlaskiego, wpisany na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Obecnie z regionu na tej liście znajduje się 51 produktów.
Na Listę Produktów
Tradycyjnych wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa
kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami
wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. W całym kraju zarejestrowanych
jest 1347 produktów tradycyjnych.
Ostatnio z
województwa podlaskiego na listę wpisano ryby słodkowodne wędzone
tradycyjną metodą przez Gospodarstwo Rybackie Polskiego Związku
Wędkarskiego w Suwałkach.
Jak powiedział
dyrektor tego gospodarstwa Waldemar Bujkowski tradycja konserwowania
ryb poprzez wędzenie funkcjonuje na obszarze Suwalszczyzny od kilku
stuleci, a sposób wędzenia nie uległ od tego czasu zmianom. To, co wyróżnia
ryby wędzone w tym miejscu, to użycie tylko naturalnych składników -
soli i opalanie wędzarni dobrym drewnem. "Dzięki temu ryby mają zupełnie inne walory smakowe
niż te wędzone w wędzarniach przemysłowych" - dodał.
Bujowski
powiedział, że do wędzenia wykorzystywane są przede wszystkim ryby hodowane
w gospodarstwie, m.in. pstrągi, jesiotry czy trocie, a w sezonie ryby
odławiane z okolicznych jezior, jak sielawy, węgorze czy leszcze.
Do czasu rozpoczęcia
obróbki ryby są przechowywane w chłodni. Później poddawane są procesowi
solankowania, którego czas jest zależny od gatunku ryby, trwa kilka
godzin. Po zakończeniu solankowania rybę należy opłukać i wędzić w
wędzarni opalanej, zgodnie z tradycją regionu, drewnem olchowym i
leszczynowym w temperaturze 40-70 st. C.
Z informacji
przekazanych PAP przez Urząd
Marszałkowski Województwa Podlaskiego w ministerstwie rolnictwa
czekają kolejne wnioski o wpisanie
produktów tradycyjnych z regionu na listę. Złożonych jest ok. 10 wniosków.
Źródło: PAP, biznes.onet.pl
pełna lista aktualności
|