Embargo nie złamie żywnościUtrata rosyjskiego rynku osłabi część branż. Pomimo to eksport może nadal rosnąć.Oznaki ożywienia gospodarczego w kraju, dobre nastroje konsumentów, sprzyjający eksporterom kurs euro i dolara amerykańskiego, a także niższe niż przed rokiem ceny wielu surowców rolnych sprawiają, że 2015 r.
dla przetwórstwa żywności może być lepszy niż obecny - mówi Michał Koleśnikow, ekonomista Banku BGŻ.
Gorzej na tle całego rynku mogą wypaść natomiast firmy dotknięte przez rosyjskie embargo: głównie
producenci owoców i warzyw, firmy mięsne oraz zakłady mleczarskie.
Tomasz Starzyk z firmy Bisnode
Polska, dostarczającej informacje gospodarcze,
ostrzega, że część z nich może
upaść. W 2015 r. zwiększy się także
liczba fuzji i przejęć w branży spożywczej.
(Więcej w: Rzeczpospolita 29.12.2014)
pełna lista aktualności
|