Bank Światowy o biopaliwachSkok cen żywności to wina USAi Unii Europejskiej. Zdaniem Banku Światowego, biopaliwa spowodowały wzrost cen żywności nawet o 75 proc. Raport banku wskazuje na znacznie większy wpływ konkurencji o surowce rolnicze ze strony producentów biopaliw niż dotychczas szacowano.Według raportu Dona Mitchella, starszego ekonomisty BŚ, twierdzenia, że powodem eksplozji cen żywności był rosnący popyt w Chinach i Indii, oraz susza w Australii są nie wpełni prawdziwe. Za główny powód uznaje on rosnący popyt na biopaliwa w USA i Europie. Gdyby nie wzrost popytu, zapasy zbóż i kukurydzy nie zmniejszyłyby się aż tak wyraźnie, zaś wzrost cen spowodowany innymi czynnikami byłby umiarkowany. Od 2002 r. do końca lutego 2008 r. koszyk cen żywności przyjęty za podstawę wzrósł o 140 proc., z czego 15 proc. to wyższe koszty energii i nawozów sztucznych.
żródło: "Puls Biznesu"
pełna lista aktualności
|