Nowelizacja ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczychZ dniem 13 grudnia 2014 r. weszła w życie ustawa z dnia 7 listopada 2014 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy
o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Nowelizacja ustawy o ijhars daje możliwości wstępu
inspektorom Inspekcji na teren, do obiektów i pomieszczeń kontrolowanej
jednostki w tym możliwość poruszania się po terenie, obiektach i
pomieszczeniach, wstępu do środków transportu kontrolowanej jednostki i
przeprowadzania ich oględzin, legitymowania osób przebywających na terenie
jednostki kontrolowanej w trakcie kontroli, żądania sporządzenia
kserokopii i urzędowego tłumaczenia na język polski dokumentów związanych z
przedmiotem kontroli sporządzonych w innych językach, co na pewno wpłynie na
usprawnienie kontroli, a także skrócenie czasu jej trwania.
Przepisy dotyczące zabezpieczania artykułów
rolno-spożywczych będących przedmiotem kontroli wpłyną również na efektywność
kontroli. Do tej pory możliwość zabezpieczenia partii artykułów
rolno-spożywczych była uzależniona od tego, czy jest to niezbędne dla dokonania
kontroli, nowelizacja ustawy zezwala na realizację nadrzędnego celu ustawy,
jakim jest ochrona interesów konsumentów poprzez uniemożliwienie przedostania
się do obrotu artykułów rolno-spożywczych o niewłaściwej jakości handlowej.
Istotną zmianą jest doprecyzowanie zakresu kontroli
jakości handlowej o wina, napoje spirytusowe oraz inne artykuły rolno-spożywcze
oznakowane ChNP, ChOG, GTS, także na produkty wprowadzone do obrotu pod nazwami
odwołującymi się do zarejestrowanych nazw ChNP, ChOG, GTS.
Nowelizacja ustawy wprowadza możliwość stosowania
zatwierdzonych technik automatycznej klasyfikacji tusz wołowych, a także
określa sposób postępowania przy zatwierdzaniu technik (organizacja testu
certyfikującego - Główny Inspektor JHARS, zatwierdzenie poprzez wydanie decyzji
– minister właściwy do spraw rynków rolnych, ocena dokładności techniki –
instytut badawczy prowadzący badania i analizy związane z jakością żywności)
oraz reguluje sposób obciążania kosztami zainteresowanego podmiotu (z tytułu
zatwierdzania techniki). Przepisy w zakresie klasyfikacji tusz wołowych zostały
również dostosowane do wymagań rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, termin „bydło
dojrzałe” – został zastąpiony wyrażeniem „bydło w wieku od 8 miesiąca życia”.
Zmiany w ustawie obejmą również producentów jaj,
w związku z obowiązkiem jednorazowego zgłoszenia do IJHARS prowadzenia
działalności w zakresie czynności typowych dla zakładu pakowania jaj.
Zmiany w ustawie mają również na celu objęcie
rolników, którzy prowadzą działalność polegającą na znakowaniu i pakowaniu jaj,
obowiązkiem zgłoszenia wojewódzkiemu inspektorowi JHARS prowadzonej
działalności, w terminie 3 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy z dnia 7
listopada 2014 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów
rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Nowelizacja przepisów ustawy znosi obowiązek
informowania przed każdą dostawą zainteresowanych państw członkowskich o
podmiotach które uzyskały zwolnienie ze znakowania jaj oraz sankcję dla
podmiotów, którym cofnięto zezwolenie, tj. 3 letni okres po którym możliwe było
ponowne uzyskanie uprawnień.
Nowelizacja ustawy uwzględnia także zmiany dotyczące
znakowania artykułów rolno-spożywczych. Od 13 grudnia 2014 r. zaczyna
obowiązywać rozporządzenie (UE) 1169/2011 w sprawie przekazywania
konsumentom informacji na temat żywności, które reguluje sposób oznakowania
środków spożywczych.
Minister właściwy do spraw rynków rolnych w drodze rozporządzenia wyznaczy
laboratoria referencyjne w zakresie jakości handlowej artykułów
rolno-spożywczych (spośród laboratoriów GIJHARS) oraz określi przedmiot i
rodzaj badań prowadzanych przez te laboratoria. Co pogłębi zaufanie
kontrolowanych podmiotów do wyników badań laboratoryjnych oraz stosowanych
metod.
Źródło: GIJHARS
pełna lista aktualności
|