Przegląd Dyrektywy 90/496/EWG w sprawie znakowania żywności wartością odżywcząKomisja Europejska przygotowała propozycje zmian technicznych w treści i załaczniku Dyrektywy 90/496/EWG.W projekcie zaproponowano definicję błonnika, zgodnie z którą jako błonnik należy rozumieć polimery węglowodanów obejmujące 3 lub więcej monomerów, które nie są ani trawione, ani absorbowane w jelicie cienkim człowieka. Mogą one występować naturalnie w żywności, być z niej wyizolowane lub otrzymywane drogą syntezy. Muszą one charakteryzować się korzystnym działaniem fizjologicznym, potwierdzonym ogólnie zaakceptowanymi dowodami naukowymi. Definicję tę wprowadzono do załącznika II projektu dyrektywy, a także przewidziano ustalenie metody analizy tego składnika i włączenie jej również do załącznika. Polscy eksperci uczestniczący w pracach Grupy Roboczej Ekspertów Komisji Europejskiej popierają wprowadzenia definicji błonnika uwzględniającej działanie fizjologiczne węglowodanów.
W projekcie dyrektywy zaproponowano także nowe współczynniki przeliczeniowe na energię dla następujących składników: błonnika (2 kcal/g) oraz erytritolu (0 kcal/g). Przyjęcie nowego współczynnika przeliczeniowego dla błonnika zamiast stosowanego dotychczas – 0 kcal/g będzie skutkowało koniecznością ponownego obliczenia wartości energetycznej produktów spożywczych zawierających ten składnik oraz uaktualnienia tabel wartości odżywczej żywności i informacji o wartości odżywczej zamieszczonej na opakowaniach produktów spożywczych.
W przedstawionym projekcie dyrektywy została rozszerzona lista witamin i składników mineralnych, które mogą być deklarowane w znakowaniu produktów spożywczych, o następujące składniki: witaminę K, potas, chlorki, miedź, mangan, fluorki, selen, chrom, molibden. Zaktualizowano także wartości zalecanego dziennego spożycia (RDA) dla wymienionych składników. W większości są one zgodne z propozycjami Komitetu Naukowego ds. Żywności (The Scientific Committee on Food – SCF, 2003). W stosunku do wartości zawartych w załączniku do obowiązującej dyrektywy 90/496/EWG, zwiększono wartość zalecanego dziennego spożycia dla witaminy E, witaminy C, witaminy B12, magnezu, natomiast obniżono dla tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, biotyny, fosforu i cynku.
pełna lista aktualności
|