Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Żywność tanieje dzięki dobrej pogodzie i technologii
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) podała we wrześniu szacunki, z których wynika, że zapasy pszenicy, ryżu i innych zbóż będą o 24,7 proc. większe, niż wyniesie tegoroczna konsumpcja. To najlepszy wynik światowego rolnictwa od 2003 r. Wysokie zbiory przekładają się na spadek cen surowców.

Sytuacja jest więc odwrot­na w stosunku do tej sprzed dwóch lat, kiedy jednoczesne wystąpienie niekorzystnych warunków pogodowych w kil­ku krajach będących znaczny­mi producentami na świecie zaowocowało gorszymi zbio­rami, a w efekcie wzrostem cen zbóż.


Obecne wyniki zbiorów pozwalają także podejrzewać, że w przyszłości, o ile światowego rolnictwa nie dotkną katakli­zmy pogodowe, ludzkość bę­dzie w stanie się wyżywić, na­wet biorąc pod uwagę wzrost populacji, który nie będzie jednak tak dramatyczny, jak niedawno wieszczono.


(Więcej w: Dziennik Gazeta Prawna 28.11.2014)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij