Słodko-gorzki smak podwyżekDrogie kakao i kawa szkodzą marżom producentów. Rośnie więc ryzyko, że zdrożeją czekolada i mała czarna. Wzrost cen nie będzie jednak duży.Zmiany cen kakao i kawy na globalnym
rynku mogą spowodować podwyżki w polskich sklepach – komentuje Dorota
Sierakowska, analityk Domu Maklerskiego BOŚ. Przełożenie to nie powinno być
wyraźne, bo ceny produktów są wypadkową różnych czynników. Ponadto, zmiany cen
detalicznych na ogół następują z pewnym opóźnieniem. Nie widać przesłanek do
dalszych podwyżek na światowym rynku. W październiku i listopadzie kakao
taniało, ponieważ bieżący sezon rozpoczął się bardzo dobrze pod względem
obfitości zbiorów. Nie brakuje też kawy. Jednak trzeba uważnie śledzić sytuację
w krajach ją produkujących, bo ewentualne trudności pogodowe na ogół wyraźnie
się przekładają na notowania.
(Więcej w:
Rzeczpospolita 28.11.2014)
pełna lista aktualności
|