Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Konferencja szkoleniowa „Urzędowa kontrola żywności”
Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: „Urzędowa kontrola żywności”.

Bezpieczeństwo w łańcuchu spożywczym, współpraca inspekcji odpowiedzialnych za kontrolę jakości żywności, bieżący stan prawny i trwające prace legislacyjne w zakresie urzędowej kontroli żywności były głównymi tematami konferencji szkoleniowej, która odbyła się 20 listopada 2014 r. w Warszawie. Zainteresowanie tą tematyką było duże, w konferencji wzięło udział ponad 40 przedstawicieli przedsiębiorstw spożywczych z całej Polski, reprezentujących różne branże.

 

Konferencję uroczyście otworzył Andrzej Gantner – dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, zaś Dorota Kozłowska – dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP prowadziła całe spotkanie.

 

Część merytoryczną rozpoczęła Barbara Ratkovska z Departamentu Żywności Prozdrowotnej Głównego Inspektoratu Sanitarnego prezentacją pt. „Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego – wybrane  aspekty aktualnej sytuacji prawnej oraz przyszłych zmian”. W swoim wystąpieniu pani ekspert omówiła wymagania i problemy związane z wprowadzaniem tej kategorii środków spożywczych do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Ponadto, zostały także przedstawione tematy i wyniki dyskusji Komisji Europejskiej i państw członkowskich nad przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013.

 

Następnie Edyta Brzezińska z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie omówiła temat współpracy Państwowej Inspekcji Sanitarnej z innymi inspekcjami w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności. W swojej prezentacji pani Brzezińska przedstawiła podział kompetencji inspekcji oraz przywołała stosowne porozumienia o współpracy pomiędzy urzędami wraz z zakresem ich obowiązywania. Na zakończenie swojej części prelegentka wyjaśniła mechanizm współpracy na rynku krajowym w systemie RASFF.

 

W kolejnej prezentacji pt. „Bezpieczeństwo w łańcuchu spożywczym – warunki prawne dostaw żywności Marlena Żarnecka z Kancelarii Dentons omówiła kwestię przewozu środków spożywczych w świetle Rozporządzenia 178/2002. Ponadto, pani Żarnecka przywołała także inne regulacje istotne dla transportu żywności oraz przekazała uczestnikom konferencji kilka uwag praktycznych.

 

Najnowsze akty prawne Komisji UE w odniesieniu do zanieczyszczeń chemicznych żywności zostały przedstawione natomiast przez Hannę Wachowską z J.S. Hamilton Poland S.A. Monitorowanie występowania MCPD, estrów MCPD  i estrów glicydowych, zmiany dotyczące progów podejmowania działań w odniesieniu do dioksyn i dioksynopodobnych PCBczy monitorowanie śladów bromowanych opóźniaczy spalania – to tylko część zagadnień poruszonych przez panią Wachowską. Dzięki prezentacji uczestnicy poznali także założenia wieloletniego skoordynowanego unijnego programu kontroli pozostałości pestycydów na lata 2015, 2016 i 2017.


Ostatnim wystąpieniem, które zamknęło konferencję było wystąpienie Joanny Gajdy-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu HigienyPani Gajda w swoim wykładzie poruszyła zagadnienia, na które należy zwracać uwagę w przypadku stosowania dodatków do żywności. Omówione zostały wybrane problemy dotyczące stosowania substancji dodatkowych oraz znakowania dodatków w wykazie składników. Ponadto, uczestnicy zapoznali się z przewidywanymi zmianami w przepisach dotyczących substancji  dodatkowych.


Konferencja cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem słuchaczy, o czym świadczyła  liczba pytań zadawanych prelegentom po każdym wykładzie oraz żywa dyskusja - również podczas przerw.

 

 Partnerzy Strategiczni PFPZ ZP:


  • J.S. Hamilton Poland S.A.
  • Kancelaria DENTONS
  • Mercedes - Benz Warszawa Sp. z o.o.
  • TUV Rheinland Polska Sp. z o.o.

 

 Patroni seminarium PFPZ ZP:


  • Krajowa Rada Drobiarska Izba Gospodarcza
  • Krajowa Unia Producentów Soku
  • Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
  • Związek Polskich Przetwórców Mleka
  • Związek Polskie Mięso

 


Galeria: 

Andrzej Gantner – dyrektor generalny PFPŻ ZP
Andrzej Gantner – dyrektor generalny PFPŻ ZP
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Barbara Ratkovska - GIS
Barbara Ratkovska - GIS
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Marlena Żarnecka z Kancelarii Dentons
Marlena Żarnecka z Kancelarii Dentons
Hanna Wachowska z J.S. Hamilton Poland S.A.
Hanna Wachowska z J.S. Hamilton Poland S.A.
Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego
Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego
Sesja pytań i odpowiedzi
Sesja pytań i odpowiedzi
Sesja pytań i odpowiedzi
Sesja pytań i odpowiedzi
Od lewej: Dorota Kozłowska, Barbara Ratkovska, Edyta Brzezińska, Hanna Wachowska
Od lewej: Dorota Kozłowska, Barbara Ratkovska, Edyta Brzezińska, Hanna Wachowska

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij