Konferencja szkoleniowa „Urzędowa kontrola żywności”Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: „Urzędowa kontrola żywności”.Bezpieczeństwo w łańcuchu spożywczym, współpraca inspekcji odpowiedzialnych za kontrolę jakości żywności, bieżący stan prawny i trwające prace legislacyjne w zakresie urzędowej kontroli żywności były głównymi tematami konferencji szkoleniowej, która odbyła się 20 listopada 2014 r. w Warszawie. Zainteresowanie tą tematyką było duże, w konferencji wzięło udział ponad 40 przedstawicieli przedsiębiorstw spożywczych z całej Polski, reprezentujących różne branże. Konferencję uroczyście otworzył Andrzej Gantner – dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, zaś Dorota Kozłowska – dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP prowadziła całe spotkanie. Część merytoryczną rozpoczęła Barbara Ratkovska z Departamentu Żywności Prozdrowotnej Głównego Inspektoratu Sanitarnego prezentacją pt. „Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego – wybrane aspekty aktualnej sytuacji prawnej oraz przyszłych zmian”. W swoim wystąpieniu pani ekspert omówiła wymagania i problemy związane z wprowadzaniem tej kategorii środków spożywczych do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Ponadto, zostały także przedstawione tematy i wyniki dyskusji Komisji Europejskiej i państw członkowskich nad przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013. Następnie Edyta Brzezińska z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie omówiła temat współpracy Państwowej Inspekcji Sanitarnej z innymi inspekcjami w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności. W swojej prezentacji pani Brzezińska przedstawiła podział kompetencji inspekcji oraz przywołała stosowne porozumienia o współpracy pomiędzy urzędami wraz z zakresem ich obowiązywania. Na zakończenie swojej części prelegentka wyjaśniła mechanizm współpracy na rynku krajowym w systemie RASFF. W kolejnej prezentacji pt. „Bezpieczeństwo w łańcuchu spożywczym – warunki prawne dostaw żywności” Marlena Żarnecka z Kancelarii Dentons omówiła kwestię przewozu środków spożywczych w świetle Rozporządzenia 178/2002. Ponadto, pani Żarnecka przywołała także inne regulacje istotne dla transportu żywności oraz przekazała uczestnikom konferencji kilka uwag praktycznych. Najnowsze akty prawne Komisji UE w odniesieniu do zanieczyszczeń chemicznych żywności zostały przedstawione natomiast przez Hannę Wachowską z J.S. Hamilton Poland S.A. Monitorowanie występowania MCPD, estrów MCPD i estrów glicydowych, zmiany dotyczące progów podejmowania działań w odniesieniu do dioksyn i dioksynopodobnych PCBczy monitorowanie śladów bromowanych opóźniaczy spalania – to tylko część zagadnień poruszonych przez panią Wachowską. Dzięki prezentacji uczestnicy poznali także założenia wieloletniego skoordynowanego unijnego programu kontroli pozostałości pestycydów na lata 2015, 2016 i 2017.
Ostatnim wystąpieniem, które zamknęło konferencję było wystąpienie Joanny Gajdy-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny. Pani Gajda w swoim wykładzie poruszyła zagadnienia, na które należy zwracać uwagę w przypadku stosowania dodatków do żywności. Omówione zostały wybrane problemy dotyczące stosowania substancji dodatkowych oraz znakowania dodatków w wykazie składników. Ponadto, uczestnicy zapoznali się z przewidywanymi zmianami w przepisach dotyczących substancji dodatkowych.
Konferencja cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem słuchaczy, o czym świadczyła liczba pytań zadawanych prelegentom po każdym wykładzie oraz żywa dyskusja - również podczas przerw. Partnerzy Strategiczni PFPZ ZP:
- J.S. Hamilton Poland S.A.
- Kancelaria DENTONS
- Mercedes - Benz Warszawa Sp. z o.o.
- TUV Rheinland Polska Sp. z o.o.
Patroni seminarium PFPZ ZP:
- Krajowa Rada Drobiarska Izba Gospodarcza
- Krajowa Unia Producentów Soku
- Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
- Związek Polskich Przetwórców Mleka
- Związek Polskie Mięso
Galeria: | Andrzej Gantner – dyrektor generalny PFPŻ ZP |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Barbara Ratkovska - GIS |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Marlena Żarnecka z Kancelarii Dentons |
|
| Hanna Wachowska z J.S. Hamilton Poland S.A. |
| | Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego |
| | Sesja pytań i odpowiedzi |
| | Sesja pytań i odpowiedzi |
| | Od lewej: Dorota Kozłowska, Barbara Ratkovska, Edyta Brzezińska, Hanna Wachowska |
|
pełna lista aktualności
|