Polska potęgą drobiarskąWorldFood Warsaw to doskonała okazja do znalezienia nowych rynków zbytu. Również dla producentów drobiu, którzy rozsławiają polski sektor rolno-spożywczy na całym świecie.Polska jest
drobiarską potęgą. Zajmujemy czołowe miejsce w europejskiej i światowej
produkcji i eksporcie tego mięsa. Według prognoz Agencji Rynku Rolnego, jeszcze w 2014
roku eksport wzrośnie o ok. 14%.
Produkowane w
Polsce mięso podbija nie tylko rynek Unii Europejskiej, ale również odległe
rynki afrykańskie czy azjatyckie. Nasz kraj słynie także w Europie z produkcji
wysokiej jakości gęsiny. Jak podaje Krajowa Rada Drobiarstwa, roczna skala
produkcji wynosi 6-7 mln sztuk, z czego 90% przeznaczana jest na eksport
(głównie do Niemiec).
Eksperci ARR
oceniają, że w całym 2014 roku eksport asortymentu drobiowego może wynieść
820-830 tys. ton. Również w roku kolejnym szacuje się wzrost krajowej
produkcji, jednakże z mniejszą niż obecnie dynamiką.
„Sektor drobiarski to prawdziwa wizytówka
Polski w świecie. Zapraszamy producentów, eksporterów, dystrybutorów tego mięsa
do udziału w II edycji Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood
Warsaw. To będzie doskonała okazja do zdobycia nowych partnerów biznesowych z
całego świata”- zachęca Agnieszka Szpaderska, manager targów.
II edycja targów WorldFood Warsaw odbędzie
się w dniach 14-16 kwietnia 2015 roku pod honorowym patronatem prezesa Agencji
Rynku Rolnego. Wystawa ma charakter B2B i będzie obfitować w liczne
spotkania biznesowe, bogaty program wydarzeń merytorycznych czy prezentacji
oferty polskich i zagranicznych firm. Na targach zostaną zaprezentowane sektory
narodowe, między innymi, egipski, holenderski, mołdawski.
Więcej informacji: www.worldfood.pl Kontakt dla wystawców: AgnieszkaSzpaderska
agnieszka@worldfood.pl
tel. +48 22 395 66 93
Kontakt dla mediów:
pr@worldfood.pl
+48 516 685 229
pełna lista aktualności
|