Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Niskie ceny zaostrzyły apetyt Polaków na mięso
Po latach spadków znów jemy więcej mięsa. W 2015 r. będzie podobnie.

71 kg mięsa i podrobów zje przeciętny Polak w 2014 r. To o 3,5 kg więcej niż przed ro­kiem. W 2015 r. krajowy popyt ma być jeszcze większy i się­gnie 72 kg per capita - progno­zuje Instytut Ekonomiki Rol­nictwa i Gospodarki Żywno­ściowej (IERiGZ).


Wyraźne odbicie - które następuje po sześciu latach spadków - zawdzięczamy głównie większemu apetytowi na wieprzowinę. W 2013 r. jej spożycie wynosiło 35,5 kg na osobę. W 2014 r. zwiększy się o 3 kg, a w przyszłym dołoży­my do tego kolejne 0,5 kg.


- Walory jakościowe i sma­kowe wieprzowiny się nie zmieniły. Tym, co zachęca do jej kupowania, jest niższa cena - komentuje Dariusz Fonnela, prezes Polskiego Koncernu Mięsnego Duda.


(Źródło: Rzeczpospolita)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij