Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Tani cukier rozpuszcza zyski cukrowni w Polsce
Koniec hossy w branży cukrowniczej. Ten rok, po raz pierwszy od sześciu lat, może zakończyć pod kreską.

Ponad 1,2 mld zł zarobiły na czysto firmy produkujące cukier w Polsce w 2013 r. Szansę, że w tym roku po­wtórzą tak dobry wynik są zerowe. Prawdopo­dobnie będą miały na­wet niewielką stratę. - W całym 2014 r. branża cukrownicza, po raz pierwszy od 2008 r., może zano­tować ujemny wy­nik finansowy netto mówi Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnic­twa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).


Główną przyczyną topniejących zysków firm jest taniejący cukier. W sierpniu tego roku cena zby­tu kryształków w kilogramo­wym opakowaniu była w na­szym kraju o 35 proc. niższa niż przed rokiem - podaje IER1GŻ.  - Aby doszło do wzrostu cen cukru, musiałaby się załamać jego produkcja, a to nam w obecnej kampanii nie grozi -uważa Piotr Szajner. Jak dodaje, podwyżkom cen nie sprzyja także pogorszenie koniunktury i relatywnie ni­skie ceny cukru na światowym rynku. - W kontraktach termi­nowych na 2015 r. nie widać tendencji wzrostowej - mówi ekonomista.


(Źródło: Rzeczpospolita).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij