Zaloguj się i nie marnujBanki Żywności zachęcają przedstawicieli branży spożywczej do rejestracji na portalu www.foodwastereduction.com.Producenci
żywności, sieci handlowe, sklepy, restauracje mogą już bezpłatnie korzystać z
platformy internetowej www.foodwastereduction.com. Platforma
ułatwia przedstawicielom branży spożywczej znalezienie organizacji
charytatywnej,
która jest chętna do odebrania nadwyżek żywności. Portal zawiera także
materiały merytoryczne nt. zapobiegania marnowaniu jedzenia w całym procesie
zarządzania żywnością.
Zaloguj się i nie marnuj jedzenia
Do rejestracji
na portalu foodwastereduction.com
zaproszony jest każdy przedstawiciel branży spożywczej oraz
organizacje charytatywne, które chcą otrzymywać nadwyżki dobrej żywności.
Platforma foodwastereduction.com ułatwia
kontakt między dostawcą a odbiorcą darowizny żywności. Wszyscy użytkownicy
portalu mają bezpłatny dostęp do materiałów merytorycznych na temat problemu
marnowania jedzenia. Przedstawiciele branży spożywczej mogą sprawdzić i
zaktualizować swoją wiedzę
o zapobieganiu marnowaniu żywności w obszarach takich jak m. in.:
- Planowanie
potrzeb żywnościowych pod kątem zapotrzebowania na zakup towarów,
- Zarządzanie
procesem zakupu i łańcuchem dostaw,
- Strategie
marketingowe,
-
Bezpieczeństwo żywności i inne tematy.
Organizacje
charytatywne mogą znaleźć swojego darczyńcę oraz zaktualizować wiedzę m. in.
w obszarach:
- Jak znaleźć
darczyńcę żywności,
- Jak planować
proces przekazywania żywności,
- O
regulacjach podatkowych dotyczących darowizn żywności , niezbędnej dokumentacji
i innych.
Pomagaj z Bankami Żywności przez
cały rok
Banki Żywności
gorąco zachęcają producentów i dystrybutorów żywności – sieci handlowe i
sklepy, producentów rolnych oraz rynki hurtowe do przekazywania nadwyżek
dobrych produktów spożywczych do Banków Żywności. Banki Żywności posiadają niezbędną
infrastrukturę do przechowywania żywności. Warto przypomnieć, że od 1.10. 2013
r. obowiązuje zwolnienie darowizn żywnościowych, z przeznaczeniem na cele
charytatywne
z podatku VAT.
Banki Żywności
to organizacje społeczne, których misją jest zapobieganie marnowaniu żywności i
zmniejszanie niedożywienia w Polsce. Mechanizm działania Banków Żywności polega
na odbieraniu produktów od producentów i dystrybutorów żywności w celu
przekazania jej dla najuboższych. Banki Żywności w Polsce to sieć 31
organizacji zlokalizowanych w całym kraju (www.bankizywnosci.pl), które
wspierają 3600 lokalnych, różnorodnych inicjatyw charytatywnych takich jak:
noclegownie, jadłodajnie, organizacje wspierające najuboższe dzieci, osoby
starsze oraz inwalidów. W 2013 r. pomocą z Banków Żywności zostało objętych 1,3
mln osób potrzebujących.
Platforma foodwastereduction.com
została przygotowana w 9 językach, w tym po polsku. Została zrealizowana w
ramach międzynarodowego projektu FORWARD. Partnerem działania jest Tesco
Polska.
Kontakt dla mediów:
Agnieszka
Bielska
Koordynator ds. mediów tel. 692 018 022, 22 654 64 00 wew.
114
agnieszka.bielska@bankizywnosci.pl
pełna lista aktualności
|