Żywność taniejeDobre zbiory roślin, większa podaż produktów zwierzęcych i problem z eksportem towarów spożywczych wywołany rosyjskim embargiem będą skutkowały dalszym spadkiem cen detalicznych żywności - ocenia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.„Żywność tanieje nie tylko
relatywnie, ale również bezwzględnie. Poprawia to sytuację konsumentów i
sprzyja wzrostowi popytu krajowego, ale nie na tyle, żeby wchłonąć znaczne
nadwyżki, które są eksportowane" - napisano w raporcie IERiGZ.
Dlatego ten
sezon będzie trudny nie tylko dla producentów rolnych, ale również dla
przetwórców żywności. Jednocześnie eksperci Instytutu spodziewają się, że z
powodu spadku cen żywności wzrośnie jej sprzedaż. Jednak ta zwyżka nie będzie
zbyt duża z powodu spowolnienia gospodarczego.
(Źródło: PAP, Nasz Dziennik 14.10.2014 r.)
pełna lista aktualności
|