Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Konferencja szkoleniowa PFPŻ ZP pt.: „Znakowanie – informacja dla konsumenta”
Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: „Znakowanie – informacja dla konsumenta”

Prawidłowe oznakowanie produktów spożywczych zgodne z wymaganiami prawa żywnościowego było głównym tematem konferencji szkoleniowej, która odbyła się 9 października 2014 r. w Warszawie. Wydarzenie to zostało zorganizowane przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców w celu przybliżenia zmian wymagań prawnych z zakresu znakowania produktów spożywczych, w tym sposobów podawania informacji dotyczących wartości odżywczej, a także stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych.  Zainteresowanie tą tematyką było bardzo duże, w konferencji wzięło udział ok. 80 przedstawicieli przedsiębiorstw spożywczych z całej Polski, reprezentujących różne branże.

 

Konferencję otworzyła i prowadziła Dorota Kozłowska – dyrektor ds. legislacji Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców oraz zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex”.

 

Część merytoryczną rozpoczęła Joanna Furs – Naczelnik Wydziału ds. Współpracy Merytorycznej z Jednostkami Międzynarodowymi w Departamencie Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Głównego Inspektoratu Sanitarnego. P. Furs w swoim wystąpieniu  omówiła prace Komisji Europejskiej dotyczące oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych umieszczanych w komunikacji z konsumentem. Uczestnicy konferencji dowiedzieli się wówczas o podstawach prawnych tego zagadnienia, a także trwających procedurach zatwierdzenia nowych oświadczeń i oczekiwanych zmianach w ich rejestrze.

 

Następnie Konrad Nowakowski z COBRO - Instytutu Badawczego Opakowań omówił temat znaków ekologicznych umieszczanych na opakowaniach. W swojej prezentacji p. Nowakowski zwrócił uwagę na znaki identyfikujące materiał opakowaniowy, znaki określające zawartość w opakowaniu surowca wtórnego, a także znaki potwierdzające spełnienie określonych wymagań lub kryteriów związanych z ochroną środowiska. Ponadto, przedstawione również zostały znaki przynależności do obowiązującego systemu organizacyjno-prawnego związanego z gospodarką odpadami opakowaniowymi oraz znaki wskazujące na właściwe postępowanie z opakowaniem po jego wykorzystaniu. Na zakończenie swojej części przedstawiciel COBRO omówił aspekty marketingowe ekoznakowania.

 

W kolejnej prezentacji pt. „Reklama żywności – wymagane informacje o produkcie w świetle nowych regulacjiMarlena Żarnecka z Kancelarii Dentons przedstawiła wymogi prawne dotyczące reklamy środków spożywczych oraz wyjaśniła w jaki sposób informacja o żywności może być prezentowana w innych przekazach handlowych.

 

Obowiązki producentów żywności w zakresie znakowania wynikające z rozporządzenia UE 1169/2011 omówił natomiast Andrzej Kuciel – TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o. P. Kuciel odpowiedział m.in. na pytanie czy w momencie projektowania nowych opakowań środków spożywczych wystarczy dostosować się tylko do wymagań rozporządzenia UE nr 1169/2011. W dalszej części prezentacji p. Kuciel przytoczył przykłady problemów z wdrożeniem wymagań rozporządzenia 1169/2011 na podstawie weryfikacji opakowań wykonanych przez Laboratorium TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o. oraz omówił nieprawidłowości w zakresie deklarowania wartości energetycznych i odżywczych w opakowaniach projektowanych przez producentów żywności.

 

Prace Komisji Europejskiej dotyczące znakowania produktów spożywczych i przydatne wskazówki dla przedsiębiorców przedstawiła następnie Dorota Kozłowska – dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP. Dzięki prezentacji uczestnicy dowiedzieli się o najnowszych interpretacjach tzw. „Q&A”, przewodniku QUID i kwestii alergenów, a także wyjaśniony został temat informowania konsumentów o pochodzeniu produktów.

 

Ostatnim wystąpieniem, które zamknęło konferencję było wystąpienie Marty Tomaszewskiej-Pielachy – dyrektor ds. żywności i żywienia Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców, która w swoim wykładzie omówiła Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą RWS. P. Tomaszewska wyjaśniła czym jest program RWS oraz jakie są zasady uczestnictwa w programie. Ponadto, uczestnicy zapoznali się z oczekiwaniami konsumentów wobec informacji o wartości odżywczej oraz oceną rozpoznawalność systemu wśród polskich i europejskich konsumentów.

 

Konferencja cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem słuchaczy, o czym świadczyła  liczba pytań zadawanych prelegentom po każdym wykładzie oraz żywa dyskusja - również podczas przerw.

 

 Partnerzy Strategiczni PFPZ ZP:

  • J.S. Hamilton Poland S.A.
  • Kancelaria DENTONS
  • Mercedes - Benz Warszawa Sp. z o.o.
  • TUV Rheinland

 

 Patroni seminarium PFPZ ZP:

  • Krajowa Rada Drobiarska Izba Gospodarcza
  • Krajowa Unia Producentów Soku
  • Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
  • Związek Polskich Przetwórców Mleka
  • Związek Polskie Mięso

 

Patroni medialni PFPZ ZP:

  • Bilans dodatni
  • Food Lex
  • Mistrz Branży
  • Przegląd Mleczarski
  • Przemysł Spożywczy
  • www.pfpz.pl
  • www.polskie-mieso.pl

 

 

 

Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Joanna Furs – GIS
Joanna Furs – GIS
Marlena Żarnecka – Kancelaria Dentons
Prelegenci konferencji
Prelegenci konferencji
Andrzej Kuciel – TÜV Rheinland Polska
Marta Tomaszewska-Pielacha – PFPŻ ZP
 
 

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij